Umbriassa, Italian itsenäisyyspäivänä 2.6.2012 ( Festa della Repubblica Italiana), jota on vietetty vuodesta 1946 lähtien

Olen ollut hieman hitaanlainen viime aikoina kirjoittelemaan tätä blogiani mutta se varmaan johtuu siitä että olemme tuolla www.umbria.fi – puolella tehneet paljon muutoksia parantaaksemme sivuston ulkoasua ja luettavuutta.  Lisäksi olemme jatkuvasti miettineet uusia ”kujeita” verkkokauppamme parantamiseksi eli mietitään uusia tuotteita ja vanhoille tuotteille uusia tuottajia. Saamme kohta myyntiin paikalliset pavut ja linssit, joista tämä maakunta on myös kuuluisa. 

Edellisessä kirjoituksessani kerroin Modenan maanjäristyksestä ja kuten moni on lukenut lehdistä järistyksiä on tullut lisää ja niiden myötä lisää tuhojakin. Serkkuni perhe joutui nukkumaan yhden yön jopa autoissaan kun kotiin ei uskaltanut mennä. Tuhojen korjaamiseksi on nyt sitten bensan hintaa hilattu 2 senttiä kalliimmaksi ja nämä rahat menevät sitten maanjäristysalueelle.

On se toisaalta outoa minkälaiset nämä vuoden ensimmäiset viisi kuukautta ovat olleet täällä Italiassa. Monti lyö kansaa polvilleen jatkuvilla veroilla ja muilla lisämaksuilla, sää on ollut oikukas koko alkuvuoden – ensin tuli lunta metrikaupalla, lumien sulaminen aiheutti tulvia ja nyt sitten maanjäristyksiä sekä etelässä että pohjoisessa.  Vuotta on jäljellä vielä 7 kuukautta, joten tässähän ehtii sattua ja tapahtua vaikka mitä ennen vuoden loppua. Voihan olla että Italia eroaa eurosta niinkuin Berkku jo uhkasi.

Kun on seurannut näitä Montin muutoksia vai pitäisikö sanoa ”vyön kiristyksiä” niin täytyy sanoa että niiden toimeenpano on ollut aika kovaa. Luulin alussa että nämä muutokset ovat sellaisia poliitikkojen päätöksiä ja pokkurointia EU:n suuntaan mutta vaikuttaa siltä että hallitus on ollut tosissaan. Kaikki nämä omaisuuden ja varojen tarkistukset, kuittien seuranta aina pienintä baaria myöten, helikopterien käyttäminen luxus-huviloiden etsimiseksi, luxusauto- ja veneverot, kiinteistöveron maksaminen asunnosta tai talosta, liikennesakkoja jaetaan kuin liukuhihnalta sekä muut pienet maksut ovat toteutettu aika ankaralla tavalla.  Työhön on valjastettu lukuisa joukko erilaisia organisaatioita ja virkamiehiä. Voisi tietysti sanoa että kun kansa on tottunut vuosikymmeniä elämään hieman ns. pellossa varsinkin julkisella sektorilla, niin nämä uudistukset saattavat tuntua kovilta. Mutta sitten toisaalta onko tämä kansakunta sellainen että se tarvitsee aina kovaa johtajaa tai hallitusta että asiat menevät oikeille raiteilla? Italialaisethan ovat jopa omasta mielestään mitä suuremmassa määrin melkein kaikki ”furboja” (vilunkeja), jotka tavoittelevat vain omia etujaan.  Kylläkin aika luovia ja kekseliäitä furboja...

Olemme itsekin saaneet kokea täällä nämä kiristystoimet kun Rooman verotoimistosta tuli kirje, jossa pyydettiin vastaamaan mahdollisimman pikaisesti millä varoilla nykyinen asuntomme on hankittu.  Osasyynähän tähän kyselyyn on se että emme ole tehneet Italiaan vielä veroilmoitusta, joten emme myöskään ole ansainneet mitään, siis heidän mielestä. No onneksi on nämä tilitoimiston eli commercialistan palvelut, jolta saimme valmiiksi kirjoitetun italiankielisen tekstin, jonka mailasimme verotoimistoon. Katsotaan nyt sitten mikä on seuraava kysely.

Kesäkuu siis alkoi juhlapäivän merkeissä, lämpötila ja sää yleensä on täällä Umbriassa ollut aika vaihteleva. Aurinko paistaa ja on lämmin mutta kesä ei oikein paikallisen mittamuun mukaan ole alkanutkaan vielä. Ilmeisesti paikallisille kesä tarkoittaa sitä että mittarissa pitää olla koko ajan yli 30 astetta vaikkakin ei se minuakaan haittaa, joka rakastan aurinkoa ja lämpöä.

Saluti

Pekka