Umbria

31.7.2010

Viimeisten viikkojen aikana on tapahtunut merkittäviä muutoksia Italian alkoholilakiin, jolla pyritään vaikuttamaan Italian liikenteessä tapahtuneisiin onnettomuuksiin ja tietysti myös valvomaan liikennettä tehokkaammin. Tässä muutama esimerkki : ammattiautoilijoiden promilleraja on nyt 0 promillea. Tämä tietysti saattaa kuullostaa suomalaisille itsestään selvänä asiana, mutta ei täällä viinin ja aperitiivien maassa. Mikäli ammattiautoilija jää siis kiinni puhalluksessa ja ylittää 0 promillea niin kortti lähtee heti. Olemme jo huomanneet että poliisi järjestää yhä enemmän ratsioita ja puhalluttaa kuljettajia. Uutisten videopätkien mukaan laitteissa voisi olla kehittämistä koska täällä laitteet ovat suoraan sanoen kivikaudelta. Isoja laitteita putkineen. Toinen merkittävä muutos, joka myös vaikuttaa matkailijoihin mahdollisesti, on että elokuun alusta ei saa enää motareiden huoltamoilta alkoholia kello 22.00 jälkeen. Täällähän alkoholituotteita on saanut läpi vuorokauden kaikilta huoltamoilta. Myös eräs merkittävä muutos, joka myös sopisi vaikkapa Suomeen on se että uusien kuljettajien promilleraja on ensimmäisen kolmen (3) vuoden aikana nolla (0) ja jos kärähtää niin kortti lähtee heti.
Meillä täällä Umbriassa on astunut voimaan Perugiassa uusi kokeilu, johon on vaikuttanut kaupungin keskustan yöelämä ja varsinkin Umbria Jazzin aikana aiheutunut melu ja muu koheltaminen. Elokuun alusta alkaen marraskuun loppuun alkoholia ei saa tarjota ravintoloissa klo. 1.30 jälkeen yöllä. Aikaisemmin tarjoilua on voinut jatkaa kello kolmeen asti. Poliisi on myös vahvistanut keskustan valvontaa merkittävästi. Perugian keskustassa asuu paljon ihmisiä ja alkoholin aiheuttama meteli ja roskaaminen on saanut kaupungin päättäjät liikkeelle. Se mikä tässä on ollut yllättävää on päätöksenteon nopeus asioiden korjaamiseksi tai vaihtoehtoisten ratkaisujen löytäminen. Jos ajattelee Helsingissä tapahtuvan juomisen ongelmia, ja vaikkapa Sinebrykoffin puiston ongelmia, niin Helsingin politiikot ja virkamiehet toimivat yllättävää kylläkin Perugian virkaveljiään hitaammin ja laiskemmin. Vai olisiko syy Helsingissä lähestyvät vaalit vaikka mahdollisuus esimerkiksi sakottamiseen etc. olisi myös Helsingissä.
Italian politiikassa , niinkuin varmaan myös Suomen lehdistö on kertonut, odotellaan kestääkö Berlusconinen hallitus ja lähteekö ministeri Fini ulos hallituksesta.  Jäämme odottamaan mielenkiinnolla koska edessä saattaa olla uudet vaalit ja Berlusconille tiukat ajat.
Pitää tässä lopuksi kertoa muutama positiivinenkin asia. Olimme Sirpan kanssa tänään patikoimassa Monte Subasiolla. Subasiosta blogiin olen jo aiemmin laittanutkin. Kävelimme Assisin kaupungin laitamilta (Parco Monte Subasio) menevää kävelyreittiä ensi n. 45 minuuttia ylöspäin ja sitten takaisin. Alkuperäinen tarkoitus oli kävellä pitempi reitti mutta polku muuttui erittäin kapeaksi ja valitettavasti meillä ei ollut kunnon karttaa joten emme oikein uskaltaneet jatkaa matkaa. Koko lenkki olisi ollut 6,5 tuntia mutta ehkä ensi kerralla kun on kunnon kartta. Maasto oli erittäin mukavaa, hieman nousuvoittoista ja polku meni puiden varjossa joten auringonpaiste ei päässyt vaikuttamaan kävelyyn. Patikoinnin jälkeen menimme läheisiin pieneen ravintolaan syömään päivän pastat ja juomaan oluet. Ei voi kieltää etteikö lounas tuntunut ansaitulta. Mukana muutama kuva reitistämme.
Huomenna suunnuntaina on elokuun 1. päivä ja olemme olleet täällä jo kaksi kuukautta. Aika on mennyt kuin siivillä kun on ollut kaikenlaista tekemistä ja erinomaiset ilmat.

Terveiset