Narnin kaupunki sijaitsee täältä meiltä n. 85 kilometrin päässä ja olemme monilla matkoillamme ainoastaan ohittaneet kyseisen kaupungin tiekyltin koska n. 4 kilometrin päässä Narnista menee E45 motari meille Perugiaan. Näin ollen päätimme lähteä viime perjantaina pienelle retkelle sekä Narniin että siitä n. 12 kilometrin päässä olevaan Amelian historialliseen kaupunkiin. Narnissa, varsinkin ns. Narni scalossa näkyy selvästi läheisen teollisuuskaupungin ja Umbrian teollisuuden tärkeimmän alueen Ternin vaikutus koska siellä sijaitsee mm. iso sähkölaitos, jonka piipun havaitsee jo moottoritielle asti. Kuitenkin jos jaksaa ajaa scalosta n. 4 kilometriä ylöspäin saapuu pieneen Narnin historialliseen kaupunkiin, josta on sitten ihan erilaiset näkymät yli laakson ja myös toiselle puolelle jossa on laakso,jossa kulkee sekä joki että maantie. Narnin keskustassa on tietysti oma keskuspiazza, Piazza Caribaldi (kuinka ollaakaan!!), jossa on suihkulähde. Keskuspiazzan läheisyydessä sijaitsee myös Narnin tuomiokirkko, vähän kauempana kunnan talo ja muutama muu kirkko kuten esim. Chiesa S. Francesco. Hieman Narnin ulkopuolella on Narnin oma La Rocca eli linnoitus, josta on erinomaiset näkymät Narnia molemmin puolin rajoittaviin laaksoihin. La Roccaan voi kävellä helposti keskuspiazzalta. Narnin kadut ovat yllättävän kapeita ja muistuttava roomalaisten vaikutuksesta ja sen kestävyydestä aina tähän päivään saakka.  Uskon että kesäaikaan piazzalla, jonka ympärillä on monia pieniä kahviloita, on mielyttävä istua kahvilla ja katsella ihmisten askareita.

     

   

Suuntasimme seuraavaksi matkamme Ameliaan, johon on matkaa Narnista n. 12 kilometriä pohjoiseen päin. Jos jotain historiallista ja erikoista Ameliasta sanoisi niin Amelian ehkä kuuluisin henkilö oli Alessandro Geraldini, joka varusti Kolumbuksen matkaa uuteen maailmaan ja josta tuli myöhemmin uuden maailman ensimmäinen piispa. Amelia sijaitsee myös kuuluisalla Colli Amerinin alueella, josta saadaan erästä Umbrian DOC - viiniä. Koska ei ollut turistikausi niin suuntasimme kulkumme Amelian kaupunginm pääportista (Porta Romana) ja kiipesimme aina ylös saakka jossa sijaitsee Amelian tuomikirkko torneineen. Kirkon vieressä korkea kellotorni on rakennettu 1100-luvulla. Matka kesti varmaan 0,5 tuntia ja onneksi ei ollut kesähelteet,jolloin olisimme joutunut huilamaan muutamaan otteeseen. Vasta alastullessamme huomasimme (tietysti) että huipulle menee myös pieni bussi eli jos joku käy kesäaikaan Ameliassa kannattaa kysellä bussiaikatauluja. Amelia on myös saanut paljon vaikutteita Rooman ajoista, jotka edelleen näkyvät Amelian taloissa. Mielenkiintoista oli että edelleen italialaset asuvat tämänkin kaupungin vanhoissa mutta restauroiduissa taloissa vaikka matka ylös on pitkä ja kujat kapeita.

  

   

Kun olimme laskeutuneet taas Amelian pääportille, päätimme valita paluureitiksi moottoritien sijasta tien nro. SP 9, joka meni maaseudun halki Acquaspartaan, josta sitten pääsisimme takaisin E45 - moottoritielle. Valinta oli hyvä koska kuljimme läpi alueen jossa oli paljon viini- ja oliivitarhoja isoine taloineen ja sellaisia pieniä kaupunkeja kuten esim. Montecastrille. Onhan tämä tietysti myös eräs Umbrian parhaista viinialueista. Maisema on muutenkin hyvin rauhallinen ja voi kuvitella että kesällä viini- ja oliiviviljelyksiä täydentävät vilja- ja auringonkukkapellot kun taas kaukana oikealla sijaitsevat jylhät Apenniinit täydentävät kokonaismaisemaa.
Valitettavasti emme ehtineet tutustua paremmin Acquaspartaan vaan jatkoimme moottoritielle ja kotia kohden.