Umbriassa 18.7.2010

Huh hellettä täälläkin. Nyt on ollut yhtäjaksoisesti lämpimät ilmat kesäkuun alusta alkaen ja tämä Afrikasta tullut helleaalto on ollut jo toista viikkoa. Eilen ja toissapäivänä taisi Italiassa olla kovimmat helteet kun oli jo annettu varoitukset muutamille kaupungeille, myös Perugialle, että lämpö menee yli ns. hellerajan, joka tuntuu täällä olevan 40 astetta. Vaikka italialaiset ovatkin tottuneet koviin helteisiin niin kyllä täälläkin niistä myös kärsitään ja niillä on vaikutus esim. meneillään oleviin alennusmyynteihin (tärkeä tapahtuma koko Italiassa) ja yleensä ihmisten elämään. Ihmiset eivät jaksa lähteä kuumiin ja ruuhkaisiin keskustoihin vaikka kaupoissa olisi ilmastointikin. Toisaalta italialaisista kyllä huomaa sen että täällä on totuttu koviin lämpötiloihin koska ihmiset toimivat sen mukaan: ollaan sisätiloissa ikkunoiden ja ovien luukut kiinni, liikutaan ulkona vähemmän, käytetään ilmastointia asunnoissa jos sellainen on, pukeudutaan kevyemmin ja mikä tärkeää otetaan kaikki irti siitä kuuluisasta kolmen tunnin siestasta, joka on päivällä 13.00 ja 16.00 välillä. Edellämainitut asiat helpottavat elämää. Suomessahan yritetään epätoivoisesti rikkoa hukkumisennätyksiä, ainakin uutisten perusteella. Lisäksi talot ja asunnot on jo valmiiksi rakennettu ottaen huomioon mahdolliset korkeat lämpötilat. Täytyy kuitenkin myöntää että vaikka meidänkin talo on kokonaan kivestä niin nyt on niin lämmin että kiven viileys on tipotiessään. Onneksi on ilmastointi! Omalta osaltamme olemme joutuneet kyllä vähentämään esim. kävely- ja pyöräilyretkiä koska päivällä lämpötila on sen verran korkea että se saattaa olla jo hengenvaarallista. Golfinkin peluu on aloitettu aikaisin heti ennen kahdeksaa aamulla. Mutta kuten aavikon eläimet niin myös ihmiset heräävät eloon ja kaivautuvat koloistaan kun aurinko on laskenut ja lämpötilakin on alle 30 astetta. Meidänkin pienessä asuinympäristössä ihmiset lähtevät iltakävelylle, koiraa ulkoiluttamaan tai keskustelevat naapureiden kanssa päivän tapahtumista. Eräs tärkeä iltatoimenpide on tietysti parvekkeiden tai puutarhojen kukkien ja muiden kasvien kastelu koska ilman vettä tässä helteessä kaikki kasvit kuolisivat parissa päivässä. Hassua kuitenkin on että kasvien kasteluun käytetään runsaasti vettä vaikka täällä jokainen maksaa itse veden minkä kuluttaa ja kasveille annettu vesi tulee suoraan hanasta. Osoittaa varmaankin että puutarhan hyvinvointi on paikallisille tärkeää varsinkin jos siellä on erilaisia vihanneksia kuten meilläkin on. Hallituskin on ilmoittanut että energian kulutus on kasvanut helteen aikana merkittävästi - veden kulutus, ilmastointilaitteiden käyttö etc.

Ruuanlaiton suhteen olemme Sirpan kanssa olleet hyvin aktiivisia koska tällä hetkellä erilaiset vihannekset ja hedelmät ovat erinomaisia ja niiden hinnat ovat kohtuulliset. Muutenkin ns. ruokakorin hinta täällä keski-Italiassa ja maaseudulla on alhainen jos vaikkapa vertaa Suomen hintoihin tai jopa Italian suuriin kaupunkeihin kuten Roomaan tai pohjoisen Milanoon. Ruuan hintaa ja yleensä eri paikkakuntien elintarvikkeiden ja ravintoloiden hintojen vertailuun voi käyttää erittäin yksinkertaista menetelmää, nimittäin paikallisen kahvikupin eli espresson hintaa baarissa. Meillä Umbriassa kahvikupin hinta vaihtelee paikasta riippuen 80:n sentin ja euron välillä mutta jos ostaa kahvin Roomassa tai Milanossa niin sen hinta voi olla jopa 2 euroa tai enemmän. Suomen hinnoista nyt ei kannata edes puhua :).

Oikeastaan mun piti kertoa että valmistin ensimmäisen kerran elämässäni pesto-kastiketta itse. Kun ottaa lähtökohdaksi paikallisen reseptin ja noudattaa sitä tarkasti, käyttää omalla terassilla kasvanutta tuoretta basilikaa, paikallista oliiviöljyä ja muita aineksia niin kyllä täytyy hieman kehaista että tuli parasta mitä olemme syöneet aikoihin. Ei paljon kannata kaupan purkkeja ostella jos näin herkullista voi tehdä itse. Tässä on nyt se vaara että joudun tekemään sitä useamminkin kun sitä menee niin pastoihin kun bruschettoihinkin. Toisaalta tuntuu siltä että kaikkien ruokien laittaminen on kiehtovampaa ja hauskempaa kuin powerpointien ja word-dokkareiden tekeminen :).

No niin, täytyy lopetella kun Sirpa huhuilee makkarista että onko jo kahvi valmista. Sen siitä saa kun opettaa toisen liian hyville tavoille. Huomenna sitten lähdetään pohjoiseen tuttuja moikkaamaan ja uutisten mukaan vaikuttaa myös siltä että se on suosittu paikka tällä hetkellä koska siellä lämpötila on pysynyt siedettävissä lukemissa ja joskus jopa satelee.

P.S Huomasimme juuri että voimme saada omia tomaatteja koska tomaattimme kasvu on siinä vaiheessa että pieniä tomaatinalkuja on näkyvissä. Toivotaan parasta.

Terveisin Umbriasta