Umbria 7.6.2011

Aloitan tämän ns. uuden osan kirjoittamisen asioista, jotka liittyvät jokapäiväiseen elämäämme Italiassa mutta huomautan kuitenkin että nämä ovat omia kokemuksia ja virallisten asioiden sisältö saattaa vaihdella hieman maakunnittain Italiassa. Yritän jatkossa kirjoittaa muistakin asioista kuten politiikasta tai urheilusta koska ne ovat yleensä myös suomalaisia kiinnostavia aiheita mutta myös täällä Italiassa aina pöytäkeskustelun aiheina unohtamatta kuitenkaan matkailua tai uusia kokemuksia Italian luonnosta. 

Kun olimme päättäneet muuttaa Italiaan, aloitimme eräiden virallisten asioiden järjestelyn , jotta elämä olisi helpompaa ja/tai halvempaa. Sanotaan että elämme yhteisessä Euroopassa mutta katin kontit koska esim. Suomella ja Italialla on monta asiaa, jotka ovat erilaisia ja jotka on hoidettava itse että elämä sujuisi luontevammin. Varmaan nin on jos muuttaa Suomeen toisesta maasta.

Kirjojen siirto (siirtoilmoitus Suomessa VRK:lle) eli residensiyden hakeminen paikallisesta Anagrafen toimistosta, jotta saa italialaisen ID-kortin tunnuksineen. Tarvitaan tapaamisaika paikallisesta toimistosta, hakemuksen tekeminen ja ainakin seuraavien asioiden todistamisen : tyopaikka tai määrätty määrä rahaa pankkitilillä että pystyy elämään (normaalisti 5-6000€), vihkitodistus, Suomessa se on nimeltään virkatodistus mutta Italiassa vihkitodistus. Vihkitodistus pitää kääntää italiaksi (niin kuin kaikki dokkarit, myös tiliote) ja siinä pitää olla virallisen kielenkääntäjän leima. Jos sen kääntää Suomessa, on mentävä Italian konsulaattiin hakemaan virallinen leima. Seuraavaksi passi ja kelan kansainväinen kortti jos se on vielä voimassa. Tässä on toinen mielenkiintoinen asia : jos ei ole työpaikkaa pitää hankkia partita IVA, jolla saa terveydenhuollon ilmaiseksi mutta se on myös pakollinen mikäli aikoo harjoittaa businesta Italaissa kuten meillä on tarkoitus. Partita IVA maksaa vuodessa aika paljon riippuen tietysti minkä liikemuodon hakee itselleen, firman vai libero professionistan. Tästä taasen pääsemme siihen että partita IVAn hakemisprosessissa tarvitaan paikallista ns. commercialistaa/kirjanpitäjää, joka hoitaa hakemuksen paikalliseen kauppakamariin. Ja tietysti myös commercialistalle pitää maksaa palveluista sekä valtiolle partita IVAsta. Toisaalta kirjojen siirtäminen vaikuttaa siihen kuinka paljon itse joutuu maksamaan sähkösta, vedestä, kaasusta tai erilaisista muista veroista. Normaalisi "turisteja" rokotetaan aina 20 % enemmän verrattuna paikallisiin. Terveydenhuollon osalta partita IVA tai vakituinen työpaikka mahdollistaa oman ns. perhelääkärin ja ilmaiset lääkkeet.  Paikallisuus vaikuttaa myös esimerkiksi siihen kuinka paljon maksat jäsenyydestä paikallisella golf-clubilla.

Onhan se toisaalta ymmärrettävää että EU-maat asettavat erilaisia ehtoja ja lakeja koska vapaamatkustajien määrä senkun kasvaa vuosi vuodelta ja se tulee kalliiksi kaikille maille.

Koska Italiassa ei lain mukaan saa ajaa autolla, jossa on toisen maan rekkarit kuin 6 kuukautta, jouduimme ostamaan uuden auton. Liikkuminen pelkästään julkisilla Italian kaltaisessa automaassa on mahdotonta. Autokauppa käy mainiosti kunhan on siirtänyt kirjat tänne. Me ostimme auton kun meidän residensin hakemusprosessi oli vielä kesken ja näytimme autokaupassa ainoastaan saamaamme oleskelupaa. Oleskelulupa pitää periaatteessa anoa jos on maassa yli 3 kuukautta mutta meillä se hieman lipsahti yli sallitun. Ihme ja kumma, saimme ostettua auton oleskeluluvalla ja passilla vaikka prosessi oli kesken. Voihan olla että autoliikkestä soitettiin anagrafen toimistoon ja tsekattiin meidän tilanne, no mutta joka tapauksessa homma tuli hoidettua. Kummaa oli se että auton ostoon siis tarvitaan paikallinen ID/oleskelulupa mutta asunnon ostoon ei? Asunnon oston yhteydessä saa kyllä ns. fiscale coden, jolla sitten voi toimia ns. turistina. Autovero on Italiassa mielestäni suurempi kuin Suomessa ja se tukee ennen kaikkea pieniä automalleja. Autovero lasketaan KW:n tai hevosvoimien (Cv) mukaan ja sen mukaan mihin luokkaan(emissione) auto kuuluu. Esimerkkinä meidän Opel Corsan autovero (bollo) on n. 140 € vuodessa luokassa 5. Aluksi ajatuksenamme oli siirtää vanha auto Italian kilville tai myydä se paikalliseen liikkeeseen mutta rekisterointi täällä on liian monimutkaista ja paikalliset liikkeet eivät ota mielellään tai olleenkaan toisen maan rekkarissa olevia autoja vaihdossakaan. Näinollen päätimme tehdä asian meille yksinkertaiseksi ja myydä vanha auto Suomessa ja ostaa uusi täällä. Toisaalta vanhan automme myyntihinta oli Suomessa parempi kuin olisimme saaneet mahdollisesti täällä vaihdossa. Ajokortin suhteen ollaan jo jonkilaisessa EU-tason yhteistyössä koska suomalainen kortti kelpaa Italiassa. Hyvä olisi tietysti myös käyttää se paikallisella poliisilla jotta siihen saisi paikallisen vahvistuksen ja ettei tarvitse selitellä jos poliisi pysäyttää liikenteessä. Jos ei ole EU-kansalainen, Italiassa joutuu ajamaan paikallisen ajokortin.

Terveisin