Kuva - Assisin katedraali iltavalaistuksessa

Umbrian suomalaiset ja ennen kaikkea yhteisön naisjäsenet ja Espoon luterilaisen kirkon pastori Antti Kruus organisoivat erinomaisen tilaisuuden Suomen italialaisille Assisin kauniissa kulttuurikaupungissa viime lauantaina 10.3.2012.  Kutsu oli lähtenyt useille Italian suomalaisille mutta valitettavasti paikalle saapui Umbrian ulkopuolelta ainoastaan muutama perhe mm. Arezzosta ja Modenasta. Lauantai-päivän alkuperäiseen ohjelmaan piti ensi kuulua luterilainen messu ja sen jälkeen tutustuminen Santa Chiaran kirkkoon mutta huomasimme paikanpäällä että ohjelma oli muuttunut. Muutos oli erinomainen koska saimme ensin 1,5 tunnin opastetun kiertokäynnin Assisin katedraalissa ja sen vanhemmassa ja alkuperäisessä kappelissa. Tämä kappeli on rakennettu  Fransiskus Assisialaiselle hänen kuolemansa jälkeen viimeiseksi lepopaikaksi ja siellä myös alimmassa kerroksessa säilytetään hänen jäämistöään. Kiertokäynnin opasti luostarissa asuva Veli Marcello, joka erittäin ilmeikkäästi kertoi  Fransiskuksen elämästä, kappelin historiasta sekä kappelin  maalausten merkityksestä sen aikaisessa historiassa.  Totesimme vaimoni kanssa että olemme liian harvoin käyttäneet opastettua kiertokäyntiä ja yrittäneet tulla toimeen omin avuin.

 Kuva - Antti ja veli Silvestro

Kiertokäynnin jälkeen pääsimme käymään luostarin siinä osassa, jossa munkit asuvat ja opiskelevat ennen virkaanastumista. Se oli harvinainen mahdollisuus koska jopa paikallisten on vaikea päästä käymään näissä yksityisissä tiloissa. Saimme tutustua luokkahuoneisiin ja muihin tiloihin sekä teimme pienen kävelyretken pitkällä terassilla, josta oli erinomainen näkymä Umbrian laaksoon, sen pohjoisosaan.  Ohjelmamme seuraavana kohtana oli sitten Antti Kruusin pitämä luterilainen messu luostarin tiloissa, jotka on varattu muiden uskontojen edustajille messutilaisuuksia tai jopa häätilaisuuksia varten.  Messumme noudatti ilmeisesti nykyistä messukaava virsineen ja Isä Meidän – rukouksineen ja lopuksi oli ehtoollinen.  Paikalla oli myös muutamia suomalaisten italialaisia puolisoja sekä isäntämme Veli Silvestro, joten tilaisuudessa oli selvästikin monikulttuurinen ja -uskontoinen ilmapiiri. Minulle henkilökohtaisesti tämä taisi olla ensimmäinen messu parinkymmeneen vuoteen koska osa virsistäkin oli näköjään muuttunut sitten viime kerran.  Messun jälkeen menimme sitten vielä tutustumaan Assisin Ekumeeniseen keskukseen, joka sijaitsee aivan Assisin kaupunkin keskellä ja josta on upea näköala yli Umbrian laakson. Ekumeenisen keskuksen päätteeksi  isäntäväki tarjosi meille hieman naksupalaa ja proseccoa aperitiiviksi ennen illallista ravintola La Roccassa. Suunnistimme kaikki siis tilaisuuden jälkeen ravintola La Roccaan, josta meille oli varattu pöytä illallista varten.  Illallinen oli perinteinen umbrialainen neljän ruokalajin ja jälkiruoan illallinen, jonka aikana keskusteluja käytiin sujuvasti molemmilla kielillä.  Olin itse postiivisesti yllättynyt veli Silvestron laajasta tietämyksestä ja humaanista tavasta keskustella maailman eri haasteita ja ongelmista.

Illallisen jälkeen kun palailimme takaisin koteihimme, uskon että kaikki tilaisuuteen osallistuneet olivat erittäin tyytyväisiä päivän ohjelman sisältöön ja mikäli sama tilaisuus järjestetään ensi vuonna niin ainakin Umbriassa asuvien suomalaisten osanotto on varma.

T.
Pekka