13.12.2011

Umbriassa taidetaan viettää Joulua normaaliin tapaan vaikka Italiassa Montin hallitus rakentaa kaikenlaisia säästöohjelmia seuraavien vuosien varalla. Meillä Joulu aloitettiin viime viikon torstaina kun oli pyhäpäivä ja Paavikin sytytti kuuluisan Gubbion joulukuusen ,vaikkakin nappia painamalla Vatikaanista. Kaupoissa tuntuu olevan edelleen sama meininki vaikka Italian koettelee laajamittainen säästökuuri. No, umbrialaiset ovat perusluonteeltaan sen verran nuukaa porukkaa että voihan olla että Montin kuuri sopii paremmin muille maakunnille kuin Umbrialle.

Italialaiset, ja myös umbrialaiset, viettävät Joulun valoisessa merkeissä. Kaikkialla on paljon jouluvaloja parvekkeilla ja talojen pihoilla sekä yritysten mainosvaloina. Umbrilaiset ovat aina rakastaneet ruokaa ja myös Jouluna perheet valmistavat erilaisia pasta- ja liharuokia sekä erilaisia herkullisia jälkiruokia juhlan kunniaksi. Pikkujouluperinnettä ei täällä ole vaikka meillä on huomenna keskiviikkona perinteiset pikkujoulut Perugiassa asuvien suomalaisten keskuudessa. Olemme saaneet kokoon kymmenisen perhettä, jotka viettävät pikkujoulua erään suomalais-italiaisen perheen kotona. Pikkujoulut ovat, niinkuin useasti juhlat täällä, nyyttärit, jolloin kaikki tuovat ruokaa ja juomaan mukanaan. Katsotaan onko pikkujoulujen lopputulos myös perinteisen suomalainen!!!

Varsinaisen Joulun me vietämme tänä vuonna Suomessa. Olemme vaihtaneet kotiamme erään suomalaisen tuttavamme kanssa siten että he tulevat tänne ja me asumme jouluviikon heidän kodissaan, taloudellista ja helppoa molemmille perheille!

Terveisin

Pekka S.