Umbria 9.8.2010

Olen maininnut aikaisemmissa kirjoituksissani kuinka italialaiset pitävät kesäaikaan lukemattoman määrän festoja ja sagroja. Kirjoitan nyt näistä tilaisuuksista uudestaan ja tarkemmin ja otan huomioon myös niiden valmistelut eli aiheesta tulee osat 1 ja 2.

Aluksi täytyy hieman kertoa näiden "kyläjuhlien" laajuudesta ja sisällöstä. Vaikka olemme aiempinakin vuosina olleet oman kylän juhlissa heinäkuun 1. viikolla niin nyt vasta vietettyämme enemmän aikaa täällä Italiassa olemme tajunneet näiden juhlien laajuuden ja sen työmäärän, jonka kyläläiset laittavat omaa aikaansa ja jopa omaa lyhyttä vuosilomaansa valmistellakseen juhlia. Jokavuotisten sagrojen (yksinkertainen kännös: kyläläisten juhlat) aiheet liittyvät melkein aina johonkin ruokaan tai juomaan mikä osoittaa että ne ovat perinnettä vuosisatojen takaa ja korostavat tätä vuodenaikaa jolloin on elonkorjuun aika. Täällä juhlat voivat olla Sagra dell'Oca, sarga della Torta al Testo, Sagra della Polenta è Salsicce tai Sagra degli Gnocchi, vain muutamia mainitakseni. Laskimme viime viikonlopun lehdestä että parhaillaan Umbriassa on meneillään 71 erilaista juhlaa, joiden kesto on yleensä yhdestä viikosta usean viikkoon. Ja nyt puhumme ainoastaan n. 900 000 tuhannen Umbriasta ja kuvitelkaa mitä se tarkoittaa kun lasketaan yhteen koko Italia. Tosin, Italian maakunnista juuri Umbriassa on eniten sagroja. Ehkä siksi että olemme täällä maaseudulla ja Umbriassa edelleenkin arvostetaan käsityötä ja kotona valmistettua. Aikamoista juhlintaa.  
Normaali ruokaan liittyvän sagran ohjelma muodostuu yleensä siitä että alkuillasta on paikallista esiintyjää - meillä oli heinäkuun sagrassa paikallisen rullaluisteluryhmän esitys, jossa oli mukana nuoria 3 - vuotiaista aina vanhempiin luistelijoihin. Samaan aikaan tarjotaan hyvää paikallista ruokaa ja mikäli sagra on esim. Sagra degli Gnocchi niin ruoka muodostuu pääasiallisesti meillekin suomalaisille tutuista perunapalleroista. Vaikka sagran nimi olisi Sagra della Birra niin juhlien tarkoitus ei ole juoda olutta kaksin käsin tai korikaupalla :). Ruoka on yleensä tehty paikallisten kyläläisten toimesta ja myös tarjoiluhenkilökuntana toimii paikallinen väki. Sagroista saadut rahat käytetään joko kylän urheilutoimintaan tai sitten kylän kunnostamiseen. Olemme nyt itse käyneet tänä kesänä 4-5 kyläjuhlilla ja kaikki ovat olleet onnistuneita. Joissakin juhlissa on ollut vielä aiheena esim. keskiaikaiset markkinat, jolloin tietysti osallistujille on ollut tarjolla erilaisia tuotteita, sekä ruokaa että kyläläisten tekemiä vaatteita tai muita käsitöitä.
Jokavuotisten sagrojen lisäksi muutamissa kylissä järjestetään harvemmin esimerkiksi kerran 5 - vuodessa hieman juhlavampi festa ja tällainen festa on meneillään parhaillaan meidänkin pienessä kylässä. Tämän juhlan vrallinen nimi on Festa della Madonna Assunta in Cielo, joka osoittaa että tämän vähän yli viikon kestävään festaan liittyy myös uskonto ja katolilaisuuteen liittyvää päivittäistä ohjelmaa. Kyläjuhlat näkyvät myos kylän talojen koristelussa. Ei kuitenkaan pidä unohtaa että viikko-ohjelmassa kylläkin pääpaino on hyvin maallisissa asioissa kuten esim. hyvässä ruuassa, moottoripyöräesityksissä, hevosesityksissä, markkinoissa ja jokailtaisessa musiikissa, jonka luonne on kyllä hyvin moderni rock-musiikki tai vastaava kevyen linjan musiikki. Kylämme eräässä tilassa on myös laaja valokuvanäyttely, joka kuvaa hienosti Perugian kaupungia 1900 - luvun alussa ja joka on laaja kollaasi yhden valokuvaajan ottamia kuvia. Tulee mieleeni Signe Branderin ottamat kuvat Helsingistä suunnilleen samalta aikakaudelta. Arvokasta kulttuuriperintöä tuleville sukupolville. Kylämme Festa della Madonna Assunta in Cielo - kyläjuhla huipentuu ensi sunnuntaina 15.8 jota kutsutaan Ferragostoksi. Ferragosto on italialaisille erittäin merkittävä juhlapäivä, varsinkin kun se osuu italialaisten lomakauteen. Ferragostolla on historiallinen perinne ja tausta vuosisatojen takaa ja se periaatteessa päättää elonkorjuun ajan. Nykypäivänä se tarkoittaa sitä että kaikki perheet ryntäävät rannikollle viettämään yhteistä perhesunnuntaita hyvän ruuan ja seuran parissa. Voi vain kuvitella minkälainen ruuhka on Italian maanteillä ensi sunnuntaina! Uskonnollisuus heijastuu kyseisenä päivänä myös meidän juhlien ohjelmassa koska aamu alkaa klo. 0800 aamumessulla ja jatkuu sen jälkeen uskollisena kulkueena läpi kylän. Uskonnollisuus sävyttää myös muutamaa muuta ohjeman osaa iltapäivälläkin. Ilta tulee sitten päättymään iloiseen juhlintaan ja ilotulitukseen.
Laitan tähän ensimmäiseen osaan muutaman kuvan meidän kylän Festa della Madonna Assunta in Cielo - juhlien valmisteluista ja palaan asiaan ensi sunnuntain jälkeen kun olemme käyneet Ferragosto - juhlissa.