Olemme olleet täällä Umbriassa nyt vuodesta 2007 lähtien ja ensimmäisen kerran pukkaa oikein kunnon talvisäätä meillekin, kiitos Siperian talven. Viime viikolla 1. helmikuuta satoi lunta ensimmäisen kerran ja nyt on sitten ollut kylmää, tuulista ja lumisadetta sen jälkeen. Ensi viikon ennuste on aika julma koska tulee vielä kylmempää. Juttelin eilen yhden oliiviöljytuottajamme kanssa, jolla on Trevin lähellä tuhansia puita ja hän sanoi että jos ensi viikolla lumen ja kostean sään jälkeen tulee vielä kovat yöpakkaset niin se on sitten puiden ja ensi vuoden ja mahdollisesti usean vuoden sadon menetys. Hän sanoi myös että näitä kylmiä vuosia tulee suunnilleen 10 vuoden välein ja nyt ollaan taas lähellä sitä aikaa. Edellisellä kerralla valtio antoi hyvät tuet niille jotka menettivät satonsa mutta nyt, jos sato menetetään, ei varmaan rahaa heru kun muutenkin Italian hallitus ajaa kovaa säästöohjelmaa.  
Oman pienen kasvimaamme osalta olemme tietysti yhtä huolissamme koska meillä on uusia oliivipuita, uusia viiniköynnöksiä ja talven salaatteja. Vaikuttaa kyllä siltä että salaatit ovat paleltuneet ja keväällä sitten laitetaan uudet peliin.

 
Meillä oli vierailulla poikani ja hänen vaimonsa tällä viikkolla ja tänään vietiin sitten pariskunta takaisin Roomaan ja kuvastahan näkyy että myös Rooman lähellä oli hieman kinkkinen ilma. Nuoripari viihtyi hyvin koko lomansa (viettivät 10-vuotishääpäiväänsä) ja käytiin oliiviöljyn puristamossa, viinitilalla, Assisissa ja Perugiassa ja tietysti alennusmyynneissä. Outoa oli että kun kävimme Assisissa, olimme varmaan niitä harvoja turisteja, jotka uskalsivat uhmata huonoa ilmaa. Muutenhan Assisi on kuin nuijalla lyöty suurimman osan vuodesta. Säästä puheenollen, olen aina ihmetellyt että kun täällä Italiassa hieman tulee lunta etc. niin koulut on kiinni, kaupat on kiinni ja koko porukka pysyy kotona. Toisaalta kun katselee Suomen uutisista tämän päivän kuvia ja videoita suomalaisten asenteesta talvikeliin niin oikeasti kumpi on viisaampaa talvisäällä - pysyä kotona vai kolaroida Kehä III:lla?


Pienenä rikkana rokassa täytyy kertoa että Outokummun Inoxumin yritysosto on saanut Umbrian paikallisissa lehdissä huomattavaa uutisarvoa. On kerrottu suomalaisten yrityskaupasta ja tietysti on spekuloitu sillä miten käy tuhansien työntekijöiden fuusion myötä. Umbriassahan ei ole paljon isoa teollisuutta ja Thyssen-Group on eräs suurimmista työnantajista Umbriassa ja varsinkin Ternin maakunnassa. No, aika näyttää ja toivottavasti CEO Seitovirran hymy eilisessä lehdessä säilyy myös tulevina vuosina kun Outokumpu valmistaa ruostumatonta terästä täällä Umbriassa.

Terveisin lumisesta Umbriasta ja toivotaan pakkasen ja lumien loppumista!

Pekka