Umbria 22.09.2011

Vaikuttaa siltä että aina oliivien korjuuajan lähestyessä keskustelu oliiviöljyn hinnasta ja laadusta verkossa ja muissa välineissä kiihtyy ainakin täällä Umbriassa. Umbria on Italiassa oliiviöljyn tuottajana pieni tekijä koska Umbria tuottaa ainoastaan n. 2 %-3% Italian oliiviöljystä. Umbrian oliivipuut on pääsääntöisesti tarkoitettu oliiviöljyn valmistukseen, ei niinkään syötäväksi salaateissa tai muiden ruokien yhteydessä, joita ovat tavolo-oliivit.  Umbriassa on edelleen paljon oliivitiloja vaikka niiden määrä on viimeisen vuosikymmenen aikana pienentynyt. Oliiviöljy on siis merkittävä maataloustuote maakunnassamme.

     

Näilläkin Montecchion rinteillä kasvaneista oliivipuista tuotetaan umbrialaista DOP - oliiviöljyä

Keskustelu oliiviöljyn hinnasta ja laadusta keskittyy usein siihen että tällä hetkellä oliiviöljyn markkinoita hallitsevat ns. oliiviöljyn pullottajat (vrt. Suomi = S- ja K-ketjut), jotka myyvät marketteihin oliiviöljyä, jonka alkuperä on esim. Turkki, Tunisia, Marokko ja Kreikka. Väitetään että "pullottajat" ostavat jopa huonolaatuista oliiviöljyä ja maustavat ja hajustavat sen oliivin maulla saadakseen sen myyntikuntoon. Näiden pullottajien hinnat marketeissa ovat keskimäärin 2.00 ja 3.00 euron välillä 0,750 ml:n pullo!!! Siis jos suomalainen ketju ostaa samaa litkua sen hinta Suomeen tuotuna liikkuu varmaan siinä seitsemän ja kahdeksan euron välillä 0,750 ltr:n pullo.
Kuinka on siis mahdollista että joku pystyy myymään oliiviöljyä näin halvalla nimikkeellä "olio extra vergine di oliva" kun esimerkiksi oliivitarhojen omistajat sanovat että he myyvät omasta kanttiinastaan oliiviöljyä esim. Umbriassa viiden litran kanisterissa n. 40,00 euron hintaan ja 0,750 ml:n pullon hinta on kutakuinkin 10-13,00 euroa? Tässä tulee aina mieleen se suomalainen sanonta että mitään hyvää ei saa halvalla. Ja näinollen onko kukaan näistä halvan oliiviöljyn ostajista Italiassa ja myös Suomessa (Pirkan ja S-markettien halvat litkut) miettinyt ostamansa oliiviöljyn terveellisyyttä ja mitä esim. öljyhapon tai fenolisten yhdisteiden arvot eri oliiviöljyillä ovat? Mausta nyt puhumattakaan.  Tottakai Italiassa tuodussa pullossa lukee että Made in Italy mutta mistä oliiviöljy on alunperin peräisin? Sama pätee edellämainittuihin arvoihin, joita ei löydy pullon kyljistä osoittamassa onko oliiviöljy laadukasta vai tarkoitettu lamppuöljyksi.

Terveisin maailman parhaan oliiviöljyn maakunnasta Umbriasta

Pekka