Umbria 4.12.2011

Koska voin taas kirjoitella blogiani ilman teknisiä ongelmia ajattelin laittaa muutaman rivin siitä mitä Italian hallitus on luvannut tehdä Europpan ja euron pelastamiseksi.  Kuten Monti on juuri todennut " näillä toimenpiteillä Italia voidaan pelastaa ja samalla myös euro ja että Italia ei halua matkia Kreikkaa taloudellisessa tilanteessa". Kauniita sanoja mutta mitkä ovat sitten todelliset ja konkreettiset toimenpiteet, jotka tuntuvat jokaisen italialaisen palkkapussissa erilaisina veroina.  Vaikuttaa siltä että pelastusohjelman julkistamiselle halutaan vaikuttaa enemmän markkinoihin kuin todella tehdä merkittäviä rakenteellisia muutoksia. Opposiosta ja ammattiliikkeen taholta kuuluu myös soraääniä mutta niinhän se aina on ettei kaikkia osapuolia voi tällaisessa tilanteessa aina miellyttää. Toisaalta voi jo nyt sanoa että kyllä uudistukset iskevät kovimmin tavalliseen kaduntallaajaan yrittää hallitus olla kuinka tasa-arvoinen tahansa.  Uskon myös että näillä muutoksilla on myös vaikutuksensa niihin suomalaisiin, jotka aikovat ostaa asunnon Italiasta, perustaa tänne yrityksen tai muuttavat tänne pysyvästi.
 

Mutta, asiaan eli kun otetaan juhlapuheet pois niin mitä uudistuksia Italia toimeenpanee seuraavan parin vuoden (2012-13) aikana.  Näillä toimenpiteillä Italian pitäisi säästää 30 miljardia euroa, huh!!

- Naisten eläkeikä nousee 62 vuoteen (max. 70) ja miesten 66 (max. 70) vuoteen. Vuodesta 2018 alkaen eläkeikä tulee olemaan sama eli 66 vuotta. Työssäolovuosia naisilla 41 vuotta ja miehillä 42 vuotta eläkkeen saamiseen.  Samoin osalta eläkkeistä lopetetaan vuonna 2012 indeksikorotusten tarkistus. Muistettakoon vielä että Italiassa palkansaaja eläke on n. 80 % nettopalkasta, vrt. Suomen alle 60 % brutosta. Italiassa palkat ilmoitetaan aina nettopalkkoina.

- Asunnon ICI - maksu tulee takaisin eli jokainen joutuu maksamaan ns. kiinteistöveroa (uudelta nimeltään IMU) omasta asunnostaan. Tämä oli poissa käytöstä muutaman vuoden. Kakkosasunnostahan tämä on jouduttu maksamaan aikaisemminkin. Tällä hetkellä lopullinen laskentamalli on vielä kesken koska siihen ilmeisesti lasketaan mukaan myos jätemaksu. Samoin eri maakunnat voivat itse tehdä lopullisen laskennan ottaen huomioon maakunnan tulo- ja hintatason.

- MUUTETTU 12.12.2011 - IVA eli ALV nousee taas vuonna 2012(heinäkuussa) 21 %:sta 23:n, joten esim. asunnon hankkiminen ja palvelut kallistuvat jo vuonna 2012.

- Pääomaverotusta korotetaan 1,5 prosenttia ja se on kertaluonteinen maksu. Tämä ei oikein ole selvä mitä tässä yhteydessä tarkoitetaan varoilla eli onko kyseessä kiinteä omaisuus vai esim. pankissa olevat varat?

- Tulovero yli 75.000 euron vuosituloissa nousee 46 prosenttiin. Tässä pitää tietysti huomioida vähennykset etc.

- Käteisen käyttöä rajataan 1000 euroon per henkilö. Tällä voidaan seurata mm.laskujen maksamista. Samoin rahaliikennettä ohjataan yhä enemmän sähköiseen muotoon.

- Julkisen sektorin toimintaa rationalisoidaan etc. mutta tässä kohdin taitaa kohteet ja muut olla aika epäselviä. Tämä koskee myös sitä kuinka paljon tavallinen italialainen joutuu maksamaan politiikasta ja politiikkojen palkoista vuodessa. Nyt kustannus on keskim. yli 300 euroa per italialainen/vuodessa.

 - Nuorisotyöttömyyttä tuetaan uusilla työpaikoilla koska työttömyysprosentti on nyt melkein 30 %.

- Luxus-vero : autoille, joiden kulutus on yli 170 Kw. Tarkoittanee Ferrareita, Maseratteja ja isoja maastureita. Yli kymmenen metriä pitkille veneille/jahdeille asetetaan ns. pysäköintimaksu per päivä venen pituuden mukaan, joka voi olla maksimissaan 150 euroa per päivä isojen yli 25 m veneiden osalta. Yksityislentokoneita verotetaan painon mukaan.

- Energiansäästöä tukevilla ratkaisulla voi saada bonuksia maksuista - eli jotain myös takaisinkin!

Tässä nämä merkittävimmät uudistukset ja kuten huomaatte lista on pitkä (saattaa puuttua muutamia!), joten kahden vuoden aikana ainakin tämän mukaan Italiassa on aikamoinen vipinä. No, vuonna 2013 on uudet vaalit joten emme täysin tiedä kuinka sen tulokset vaikuttavat ohjelman kokovaltaiseen toimeenpanoon.

Terveisin tuulisesta Umbriasta

Pekka