Umbria 3.2.2011

Kevät keikkuen tulevi tai ainakin siltä tuntuu kun katsoo ulos ikkunasta täysin pilvetöntä taivasta ja auringonpaistetta. Eilen kun kävimme Roomassa päivän reisulla lämpötila oli alkuiltapäivästä 15-17 astetta. Matkustimme Roomaan ainoastaan sen takia että voisimme käydä Vatikaanin museoissa ja Sikstuksen kappelissa ilman jonottamista ja ruuhkaa. Ystävämme täällä olivat neuvoneet että esim. helmikuun alku olisi hyvä ajankohta, jolloin siellä voisi käydä ja voisi rauhassa katsella uskomattomia aarteita. Ja näin todella oli. Ei 2-3 tunnin jonottamista paahtavassa helteessä niinkuin esim. kesällä vaan suoraan sisään ja aarteita ihastelemaan! Otin myös lukuisia kuvia mutta kun olimme esim. Rafaellon huoneessa totesin ettei valokuvat oikein tee oikeutta näille seinämaalauksille, joita esim. Rafaello yhdessä muiden aikansa taiteilijoiden kanssa on tehnyt. Mainittakoon että Rafaellon opettajana toimi Perugino, joka oli täältä Umbriasta kotoisin ja häntä pidetään myös merkittävänä taidemaalarina Italiassa. Myös hänen töitään löytyy Sikstuksen kappelista. Kävimme myös tietysti Sikstuksen kappelissa, jonka maalaukset, varsinkin Michelangelon katto- ja seinämaalaukset ovat uskomattomia taideteoksia vaikkakin Michelangelo joutui useasti muuttamaan kappelin maalauksia aina sen mukaan kuka oli Vatikaanissa vallassa ja kuulemma hän ei mielellään sitä tehnyt. Sikstuksen kappelissa on sitten valokuvaaminen kokonaan kiellettyä! Niinhän se on että aina uusi vallanpitäjä haluaa vaikuttaa historiaan ja jopa taiteeseen. Kaikenkaikkiaan kaikista taideteoksista, joita Vatikaanissa on, pystyy hyvin näkemään miten maan johtajat, maalliset ja kirkolliset, halusivat kansaa sivistää kertomalla tarinoita Raamatusta ja erilaisista yhteiskunnallista tapahtumista - aikansa uutiskuvia tai jopa aikansa internet.

            

          

Muutakin on tapahtunut tässä viimeisen parin viikon aikana täällä meillä. Yritimme käydä pari viikkoa sitten tuolla San Marinon pikkuvaltiossa lähellä Adrianmeren rannikkoa mutta kun valitsin lyhyemmän tien läpi Apenniinien vuorijonon päädyimme niin ylös mutkaisella ja kapealla tiellä että siellä oli reippaasti lunta ja liukkaat tiet. No meillähän on kesärenkaat (eikä ketjuja!) ja takavetoinen vaikkakin espilla varustettu auto mutta matka tyssäsi ylämäkeen. Eikun täyskäännös ja hissunkissun takaisin alas ja yrittämään toista reittiä, joka sekin tuli koko ajan lumisemmaksi, jolloin päätimme palata kotiin ja totesimme että menemme uudestaan sitten keväämmällä. Oli hieman outo tunne kun ei oikein ollut varautunut lumeen ja pakkaseen näillä alueilla mutta kun täälläkin menee n. 800-1000 metriin niin lunta jo löytyy. Sen verran kylmä talvi on ollut.
Kävimme myös viime sunnuntaina perinteisillä grappafestivaaleilla Perugian Rocca Paolinassa. Nämä kansalliset festarit pidetään joka vuosi Perugiassa ja paikalla on yleensä useita viinin ja grappan tuottajia aina kuuluisasta Trentinon alueesta lähtien. Pienellä maksulla sai käyttöönsä grappalasin ja sai maistella uusia ja vanhoja grappalaatuja. Meillä Suomessa on laajasti käsitys että grappa on pahaa "paloviinaa" mutta näiden tuottajien valmistamat jopa 20 vuotta vanhat grappalaadut romuttavat täysin sen käsityksen. Grappoja on kypsymisajaltaan sekä uutta että vanhaa kuten on laatuja esim. viineissä sekä täysin kirkasta että tummaa puutynnyreissä kypsynyttä. Pieni lasillinen grappaa on viskien ja konjakkien ohella erinomainen digestiivi illallisen jälkeen.
Lopuksi täytyy sitten tehdä eräänlainen julkistus! Vaimoni Sirpa on viimeisen viikon aikana työstänyt omia kotisivuja Umbriasta. Hän teki viime vuoden aikana merkittävän kirjoitustyön opiskelun ohella, jossa kerrotaan omiin kokemuksiin perustuen Umbriasta, toisin sanoen suomalaiselta suomalaiselle. Nämä sivut on myös tarkoitettu niille, jotka haluavat tutustua enemmän alueeseen tai vaikkapa suunnittelevat tänne kesälomamatkaa. Tarkoituksena on myös jatkaa kirjoittamista ja nyt on jo alustavasti mietitty että voisimme kirjoittaa syvemmin esim. alueen viineistä ja oliiviöljystä.
Linkki Sirpan kotisivuille löytyy tämän blogin vasemmasta reunasta " Tietoja Umbriasta".