Umbriassa 23.7.2010

Matkailu avartaa, niin myös meidän osalta. Olimme Sirpan kanssa pikavisiitillä Pohjois-Italiassa mm. Trentossa, Pinzolon Madonna di Campigliossa ja Gardalla Desenzanossa. Paikat eivät ole meille uusia tuttavuuksia, vaan olemme käyneet niissä useasti viimeisten vuosien aikana kun olemme matkustelleet Italiassa. Monelle muullekin suomalaiselle kyseiset paikat ovat tuttuja, Madonna patikoinnista kesällä ja talvella laskettelusta sekä Desenzano Garda-järven maisemista ja muista turisteista. Meidän pikareissun ehkä merkittävin havainto ei ollut Madonnan hulppeat vuoristomaisemat tai Garda-järvi, joiden molempien kauneutta ja kuvauksellista on vaikea muualta löytää, vaan se että olemme sittenkin jo sen verran sopeutuneet ja tottuneet italialaiseen arkielämään että perinteiset turistipaikat tuntuvat vierailta. Tarkoitan nyt niitä italialaisten turistipaikkoja, jotka ovat ajan saatossa muodostuneet kansainvälisiksi turistikohteiksi. Italialaisilla on sitten vielä lisäksi omansa, joihin he matkustavat nyt kun elokuun lomasesonki alkaa. Oli myös selvästi havaittavissa että alpeille liikkui nyt heinäkuussa myös normaalia enemmän italialaisia matkailijoita, jotka olivat tulleet alpeille helteitä pakoon. Gardallakin oli 35 asteen helle kun ylhäällä oli aamulla ja illalla vain 20 ja päivisin n. 30 astetta. Vaikka meidän oleskelu täällä on ollut melko lyhytaikaista niin esimerkiksi Madonna di Campiglio:n kylä, joka muodostuu 80 prosenttisesti hotelleista, tuntuu liian steriililtä ja on todella tarkoitettu 1-2 viikon paremman tason lomakohteeksi. Epäilemättä palvelu on laadukasta ja ruoka erinomaista mutta kuitenkin.....
Sama koskee Garda-järveä. Ajoimme Desenzanoon Gardan kaunista länsipuolta (huom: Italian parhaat grappat muuten löytyvät läheltä Tieno di Trenton kaupunkia, pienestä Sarchen kylästä), joka on kuvauksellinen järvimaisemaltaan mutta kun laskimme Sirpan kanssa kuinka moni vastaantulijoiden autoista on ulkomaalainen (siis hollantilainen tai saksalainen :)) niin satunnaisotosten mukaan joskus saimme luvuksi 10:10 ja joskus 10:7. Tämä kyllä kuvaa sitä että jos haluaa tutustua muihinkin italialaisiin kulttuurin ja kansan asioihin niin Madonna ja Garda ovat vääriä paikkoja. Samahan kyllä pätee muihinkin italialaisiin suomalaisten suosimiin turistikohteisiin. Edellämainituissa paikoissa on turismin myötä tapahtunut myös selvä muutos muissakin italialaisissa tavoissa. Illalliselle mennään jo paljon aikaisemmin esimerkiksi klo. 18.30-19.00, illalliselle pukeudutaan ranta-asuissa (taisin olla Desenzanossa eräänä iltana ainoa, jolla oli illallisella muut kuin shortsit ja sandaalit vaikka paikka oli selvästi iltapaikka), tarjoilijat ovat useasti maahanmuuttajia (voi johtua myös siitä että heille muut kielet ovat tuttuja) ja tietysti näiden paikkojen hintataso on kohonnut turistien myötä.
Kaikenkaikkiaan pikavisiitti oli kuitenkin erittäin onnistunut ja kotiinpaluu aina mukavaa :) kuten niin useasti matkan jälkeen tuntuu. Alakerran naapuri oli myös sovitun mukaisesti kastellut meidän kukat ja muut kasvit ja nyt meidän tomaatissa on jo 6-8 tomaatinalkua, joiden kypsymistä odotamme innolla.
Laitan tähän mukaan muutaman kuvan Madonna di Campigliosta ja Dolomiiteista koska maisema on todella kaunis.

Terveisin

Kuvia Dolomiiteilta