10.11.2011

Se on sitten totta! Silvio B eroa pääministerin virastaan marraskuun aikana kun säästöohjelman äänestys on saatu toteutettua. Katkera äänestys parlamentissa joudutti Berkun eroa, jota olivat odottaneet ennen kaikkea oppositio ja varmaan myös muutamat oman leirin kansanedustajat. Välimeren maissa on tämän vuoden aikana tapahtunut useita merkittäviä vallanvaihtoja sekä demokraattisissa maissa että diktatuureisessa. Nyt on sitten meneillään tyypillinen kaaos ja keskustelu siitä kuka jatkaa virassa ja koska pidetään vaalit vai pidetäänkö. Olisiko ennenaikaiset vaalit Italian tilanteelle hyvä vai huono asia niin se nähdään myöhemmin. Italiassa, ainakin tässä tilanteessa kun EU pitäisi saada vakuuttuneeksi säästöohjelman toteuttamisesta, maan presidentti Napolitano on ottanut ohjat käsiinsä ja vastuun ohjelman eteenpäinviemisestä. Muutenkin viimeisten kuukausien aikana preseidentin rooli on kasvanut ja hän on esiintynyt julkisesti ja televisisossa Italian tulevaisuuden vakaamman polittikan ja elämän puolestapuhujana kun Berkku on sitkistellyt vastustajiensa ja EU:n kanssa.  Uusia nimityksiä on jo tapahtunut kun Napolitano nimitti Mario Montin ns. senatore a vita, joka vaikuttaa olevan käytäntö Italiassa kun poliittinen tilanne kärjistyy ja esim. taloudellinen tilanne on epävakaa. Vaikuttaa siltä että kyseinen henkilö on eräänlainen neuvottelija/hallituksen muodostaja vakavassa poliittisessa tilanteessa. En oikein löytänyt vastaavaa käännöstä tai vertausta esim. Suomen politiikkaan.  Italian historiassa näitä nimityksiä on tehty kautta historian.  Muutenkin Italian taloudellinen tilanne senkun kärjistyy kun Italian ulkomaisten lainojen korko kiipesi jo yli kipupisteen eli 7 %:n vaikka useat kylläkin vakuuttavat että tilanne Italiassa on eri kuin Irlannissa ja Kreikassa näiden asioiden suhteen, katsotaan nyt sitten.  Jos Italia kaatuu niin se on EU:lle ja eurolle sitten menoa koska Italia on kuitenkin EU:n kolmanneksi suurin maa ja sen tuotantokapasiteetti Euroopassa tuotetuista tuotteista on korkea. Marraskuun aikana nähdään sitten miten Eurooppa ja Italia jatkaa elämäänsä.

Viimeisen parin viikon aikana on taas tyypilliseen syksyiseen tapaan satanut eräissä Italian osissa kaatamalla ja nämä sateet ovat aiheuttaneet varsinkin maan länsi- ja pohjoisosassa Liguriassa ja Piemontessa (Alluvione, Genova, Torino) valtavia tulvia. Tulvat ovat tuhonneet kaupunkeja ja kyliä ja lukuisa joukko ihmisiä on hukkunut ja on edelleen kateissa. Tulvasta otetut videokuvat ja uutislähetykset ovat tulleet tutuiksi viime viikkojen aikana ja Suomen pohjoisen ja etelä-Pohjanmaan kevättulvat ovat pieniä puroja näihin onnettomuuksiin verrattuna. Nyt myös etelä-Italia ja Sisilia on saanut oman osansa kaatosateista ja tulvista. Onneksi kyläläisten avuksi tuhojälkien korjaamiseksi on rientänyt myös joukko vapaaehtoisia, jotka tyhjentävät katuja mudasta ja auttavat talojen tyhjentämisessä kaikesta roinasta ja valmistavat ruokaa muille pelastustyöntekijöille.

Urheilun alueella Italia suree varmaan vieläkin Marco Simoncellin traagista onnettomuuttaa MotoGp:n osakilpailussa. Hautajaiset ja muut tapahtumat ovat olleet viimeisten viikkojen aikana urheilu-uutisten pääaiheina. F1 - rintamalla italialaiset ferraristit ovat tyytyneet kiltisti taas kerran tappioonsa ja panostavat tyypilliseen tapaan ensi vuoteen. Tässä kohdassa tulee aina mieleen että kuka se onkaan Ferrarin viimeinen maailmanmestari? Jalkapallossa ehkä huolestuttavin tapahtuma oli Cassanon lievä sydänleikkaus, joka kuitenkinon huoidettu ja mies vakuuttaa palaanvansa pian pelikentille. Kaikki mitä jalkapallossa tapahtuu täällä Italiassa on tärkeää ja siitä kirjoitetaan kaikissa lehdissä sivukaupalla.

Puhuttaessa arkisimmista asioista täällä Umbriassa niin voidaan todeta että oliivien keruu on edelleen meneillään ja tänä vuonna sato on viime vuotista pienempi johtuen kuivasta kesästä ja syksystä mutta laatu on kuitenkin korkeatasoista. Vaikuttaa myös siltä että hintataso pysyy edellisen vuoden tasolla vaikka sato on pienempi. Olimme itsekin taas keräämässä oliiveja tuolla Valfabbrican rinteillä 500-600 metrin korkeudella erään tuttavamme tilalla. Raskaaksi työn teki se että puut olivat rinteessä ja koko ajan joutui liikkumaan ylös ja alas ja seisomaan hieman vinossa. Mutta huolimatta rinnemaasta teimme kokonaisen työpäivän ja saimme kerätyksi aikamoisen määrän oliiveja.  Meillä oli myös suomalaisia vieraita yhden pitkän viikonlopun ajan ja he olivat sekä keräämässä oliiveja että tutustumassa oliiviöljyn valmistukseen erään oliiviöljyn tuottajan luona lähellä Orvietoa.  Vieraiden kommenteista päätellen kaikki oli aivan uutta ja ihmeellistä ja eihän se ihme ole koska harvemmin suomlaiset pääsevät tutustumaan sekä oliivien keräämiseeen ja oliiviöljyn valmistukseen, varsinkin maailman parhaan.

    

Koska oliiviöljy on Umbrialle erittäin merkittävä vientituote niin sen rooli erilaisissa juhlissa on myös merkittävä. Trevissä, ns. oliiviöljyn pääkaupungissa, pidettiin 29.-30 lokakuuta oliivifestarit, jonka aiheena oli uuden, juuri valmistetun oliiviöljyn esittely ja markkinat. Paikalla oli suuri joukko tuottajia ja vierailijat saivat maistella uutta oliiviöljyä. Täytyy myöntää että uusi öljy oli tosiaan hyvää ja harvemmin saa maistaa öljyä jonka oliivit on kerätty ja öljy valmistettu viikon sisällä. Ja ennen kaikkea hyvää bruschettan kanssa! Muutenkin tilaisuus oli kerännyt paljion väkeä ja viikonlopun aikana pienessä Trevin kaupungissa oli myös erilaisia musiikkitapahtumia.

   

Tästä sitten etenemme kohti loppusyksyä ja suunnitelemme omaan kasvitarhaamme sekä viinimarjapensaiden että viiniköynnösten istuttamista, joka normaalisti tapahtuu marraskuun lopussa tai joulukuun alkupuolella.

Terveisin

Pekka