Umbria 1.7.2011

Koska lähtökohtaisesti Italiassa kaikissa asioissa ja ennen kaikkea liiketoiminnassa oletetaan että kaikki yrittävät huijata tai furboilla niin se näkyy usein myös asuntokaupassa. Suomessa lähtökohtana on se että kaikki toimivat kaikkien lakien ja sääntöjen mukaan ja asuntokauppa voidaan hoitaa 0,5 tunnissa pankissa. Meillä kävi niin että kun asunnon ostaja oli ottanut lainan isosta kuuluisasta pankista, pankki halusi vielä erillisellä käynnillä varmistaa että kaupan kohde eli meidän asunto oli ns. olemassa. Kyseinen henkilö mittaili asunnossa ..jotain asioita...ja  kävi läpi kaikki huoneet, terassin ja autotallin kuvaten kaikki kameralla. Selitys tälle oli se että pankin täytyy varmistaa että asunto oli ok suhteessa myyntihintaan. Tällä varmistetaan että varmaan kaikilla on työtä koska jos kaikkien lainojen ottajien asuntokohteet syynätään samalla tavalla niin töitä riittää.

Asuntokaupan tekeminen on muutenkin sellainen show kuten edellisessä kirjoituksessa totesin että kaikille riittää töitä kun hommaa tehdään ja lopulta asiaskas maksaa kaiken. Lisäksi tulee huomata että ellei pysty itse paikallisesti juoksemaan notaarilla, parhaassa tapauksessa kahden luona, on todella vaikea hoitaa asunnon kauppa itse esim. Suomesta.

Asuntokauppojen lisäksi olemme avanneet verkkosivujemme yhteyteen verkkokaupan (www.umbria.fi) ja sen aikaansaaminen jo pelkkien viranomaisten vaatimien dokumenttien ja asioinnin osalta on aikamoinen työ ja vaatii henkilöltä/yritykseltä ehdotonta paikallaoloa tai asioiden hoitajaa. Mikäli haluaa harjoittaa Italiassa pienimuotoistakin businesta ja toimia paikallisten kanssa niin kaiken lähtökohta on ns.Partita IVA. Tietysti businessta voi hoitaa Suomestakin mutta silloin roolit ja yrityksen muoto on erilainen. Me valitsimme täällä toimimisen ja sen myötä myös teimme tarvittavat toimenpiteet esim. Partita IVA:n saamiseksi ja juoksimme läpi commercialista ja kauppakamarin asioinnin ennenkuin saimme virallisesti kaikki hoidettua. On myös huomattava että meidän tapauksessa italialaiset osapuolet eli tuotteiden valmistajat ovat hyvin tarkkoja siitä että kaikki on hoidettu tarkasti koska sakot eri asioiden laiminlyönneistä on suuret.

Jatketaan kun asiat etenevät ...

t.

Pekka