Umbria 14.1.2011

Uusivuosi tuli vietettyä ja loppiaisen korttipelit pelattua ja joulukoristeet pakattua laatikoihin odottamaan ensi vuodenvaihdetta. Italialaiset ovat palanneet taas normaaliin arkeen lomiensa jälkeen. Vuosi 2012 tulee kaiken kaikkiaan olemaan mielenkiintoinen myös Italiassa sekä poliittisesti että taloudellisesti ja säästöohjelman vaikutukset näkyvät konkreettisesti jokaisen italialaisen elämässä erilaisina veroina ja maksuina.  Lisäksi kantona kaskessa on vielä nämä Italian joukkovelkakirjat ja euron kohtalo, johon varmaan saadaan vastauksia alkukevään aikana. Vaikka Monti käykin lobbaamassa Euroopan foorumeilla ja hakee sympatiaa ja vastapalveluja EU:n jäsenmailta, tai paremminkin parivaljakolta Sarkozy-Merkel, säästöohjelmalleen, niin todelliset tavallisen kansalaisen mielipiteet ja vastareaktiot eivät välity muihin Euroopan maihin.  Jo se että Italia on joutunut nöyrtymään Saksan ja Ranskan edessä on kova pala ylpeille italialaisille ja sen kyllä huomaa myös esimerkiksi tv:n keskusteluohjelmissa.  Tätä kirjoittaessani uutisten puhutuimpia aiheita on jo muutaman päivän ollut Italian taksien vastustus  vapauttaa taksiluvat. Taksilupien määrän lisääminen ei kuulemma auta mitään ja aiheuttaa vaan enemmän liikenneruuhkia kaupungeissa. No oli syy lakkoiluun mikä tahansa, isoimmissa kaupungeissa kuten Napolissa, Roomassa ja Milanossa  taksit ovat olleet lakossa aika-ajoin ja tammikuun 23. päivänä kaikki taksit ovat lakossa koko Italiassa. Taitaa tulla aika kaaos kaupunkien keskustoissa, lentoasemilla  ja rautatieasemilla?
Täällä Umbriassa vuosi tuntuu alkaneen vanhaan malliin eli alennusmyynnit alkoivat hyvissä ajoin ja kaikkialla yritetään kuluttajia saada kuluttamaan entistä enemmän jotta maan talous kohentuisi. Huono puoli tässä vaan on se että jos katsoo kaikkia niitä hinnankorotuksia, joita on jo nyt ollut, esim. polttoaineen, ja joita on luvattu vuodelle 2012, niin näinköhän alennusmyynneistä tulee menestystarina? Tietysti myös Umbriassa poliittiset päättäjät pyrkivät tukemaan maakunnan taloutta antamalla erilaisia helpotuksia pienyrityksille ja muille yrittäjille työpaikkojen luomiseksi. Kolikon toisena puolena on valitettavasti se että myös Umbria joutuu leikkaamaan julkisia menoja, joka varmaan vaikuttaa kaikkiin palveluihin. Toisaalta julkisen sektorin rakenne on niin raskas että on syytäkin karsia menoja. Mutta jos keskustelee paikallisten kanssa niin kyllä huomaa että vuodelle 2012 ei anneta mitään hurraa-huutoja taloudellisten näkymien osalta. Taloudellinen tilanne vaikuttaa myös rikollisuuteen ja selvästikin erilaiset huumausainerikokset sekä asunto- ja kaupparyöstöt ovat lisääntyneet parin viimeisen vuoden aikana. En tiedä sitten kertooko paikallinen media tarkoituksella rikollisten taustasta mutta tuntuu siltä että 80 % rikoksista on aina maahanmuuttajien tekemiä. Vaikka taloudelliset näkymät ovat mitä ovat niin kyllä täällä kuitenkin tehdään asioita tilanteen parantamiseksi. Perugiassa avattin vuodenvaihteessa uusi terminaali lentokentälle tai paremminkin vanhan tilalle rakennettiin uusi, jotta lentoliikenteen kasvuun voidaan vastata jatkossa. Samalla vaihdettiin myös lentokentän nimi eli nyt Perugian lentokenttä on nimeltään Aeroporto S. Francesco di Assisi. Lentoliikenteen toivotaan kasvavan ja nykyisten länsi-Euroopan reittien lisäksi mukaan tulevat jatkossa myös esim. Saksan kaupungit.  Umbran turismi on kasvanut merkittävästi viimeisten vuosien aikana ja nopeimmin koko Italiassa. Ruotsalaisen huonekalujätin Ikean tavaratalon rakentaminen edistyy verkkaisesti ja katsotaan nyt sitten saavatko ruotsalaiset luvan rakentaa liikkeensä San Martino in Campoon vai ei. Rakennuslupaprojekti on kyllä kestänyt jo useita vuosia ja sen piti olla valmis vuonna 2012 mutta valitettavasti uudet työpaikat eivät avaudu vielä tänä vuonna. Lupien saamista hidastaa normaali italialainen poliittinen päätöksenteko, lahjussyytteet ja asukkaiden vastustus. Taloudellisten haasteiden rinnalla Umbria tuntuu kuitenkin panostavan paljon myös vuonna 2012 erilaisiin kulttuuri- ja taidetapahtumiin ja yleisesti ottaen Umbriassa on paljon erilaisia kansainvälisiä ja paikallisia tapahtumia vuoden 2012 aikana. Niitä voi parhaiten seurata kotisivujemme www.umbria.fi Tapahtumakalenterista.
Meille henkilökohtaisesti vuoden 2012 pitäisi olla kasvun vuosi. Kasvun vuosi puutarhassamme, jonne maaliskuussa istutamme sitten uusia vihanneksia ja muita kasviksia, joista pääsemme nauttimaan kevään ja kesän aikana ja kasvun vuosi myös busineksessamme. Uusia business-asioita heti vuoden alkajaisiksi ovat olleet showroomin avaaaminen Helsingin Erottajalle cashmere-vaatteille, uusien viinien saaminen verkkokauppaamme ja yhteistyön aloittaminen Gaia Travelsin kanssa. Lisää tietoja siis www.umbria.fi - sivustolla. 
 

T.

Pekka