Umbria 15.9.2011

Berlusconin hallitus on saanut täpärällä, muutaman äänen enemmistöllä, voiton parlamentin senaatissa ja alahuoneessa uudelle säästöohjelmalleen eli manovralle, joka monen italialaisen mielestä on epärealistinen ja iskee kovaa tavallisen perheen ja kuluttajan kukkarolle.  Kun vielä otetaan huomioon että hallitus aikoo säästää yli 50 miljardia julkisen sektorin menoista vuosien 2013-2014 aikana niin ei ollut ihme että kun mies esitteli ohjelmaa Brysselissä niin kommentit olivat kohteliaasti että manovra on "kunnianhimoinen".  Eräs tuttavamme esitteli meille taulukolla miten Italian julkisen sektorin kulut ovat kasvaneet viimeisen 40 - vuoden aikana, jolloin esim. 60-luvulla, 70-luvulla ja 80-luvulla julkisen sektorin menot kolminkertaistuivat 5 - vuoden välein erilaisista valtion toimenpiteistä johtuen. Miten sitten nykyinen hallitus pystyy tekemään ihmeen eli leikkaamaan kuluja miljardeja muutamassa vuodessa. No, eihän tämä ole ainoastaan Italian ongelma, vaan koko EU:n joten ei Italia yksin tässä suossa makaa. Toisaalta on aina helppo vedota yleisiin asioihin jos oma pesä on sekaisin.
Haliituksen ohjelmahan on tyypillinen "juustohöylä" - ohjelma eli nostetaan suunnilleen kaikkia veroja (manovrassa 80 % muodostuu erilaisista veroista) ja maksuja (myös esim. palvelujen ja myytävien tuotteiden ALV/IVA nousi 17.9. 20 %:sta 21 %:n), vähennetään julkisen sektorin henkilökuntaa ja samalla palveluja mutta ei tehdä kunnolla rakenteellisia muutoksia jotta muutos olisi konkreettinen.  Maksujen ja verojen nosto vaikuttaa italialaisiin(keskimäärin 140 euroa/kk per perhe) rajusti kun ottaa huomioon että nuorisotyöttömyys on yli 27 % ja työssä käyvistä nuorista melkein 50 % ovat tilapäisessä työsuhteessa. Tämän lisäksi italialaiset perheet ovat isoja, joten kulutkin ovat isot verrattuna esimerkiksi suomalaiseen perheeseen.  Manovran yhteydessä muistettiin myös rikkaita verotuksen nostolla (supertassa / 35 %) eli kaikki yli 300.000 ansaitsevat saavat lisäverolapun mutta onkohan se iso lohtu jos esimerkiksi täällä Umbriassa heitä on 301 mutta toisaalta pohjoisen rikkaissa maakunnissa esimerkiksi Lombardiassa heitä on n. 11.500.  Oli sitten tavallinen tai rikas italialainen, niin kukaan ei hymysuin tätä säästöohjelmaa vastaanota varsinkin kun sen toteutus yritetään saada aikaan parissa vuodessa.  Parlamentissa saatu niukka voitto kyllä takaa sen että ohjelma kokee paljon vastusta ja sen todellinen toteutus saattaa jäädä tekemättä. Berlusconin kannalta, ja kuten hän Brysselissä mainitsi että "Italia on pelastettu", oma puolue petaa selvästi vuoden 2013 vaaleihin mutta kuinkakohan käy?
Jos ottaa lopuksi huomioon Suomen lähiaikojen historian niin Suomihan on tehnyt viimeisen 20 vuotta vastaavaa, tietysti pienempää manovraa, ja olemme suhteellisen hyvin siinä onnistuneetkin. Myös kirpeitä rakenteellisia muutoksia on myös tehty, pakostakin. Nyt sitten Italian hallitus meinaa 10 kertaa isommassa maassa tehdä vastaavia temppuja parissa vuodessa niin voi sanoa että nykyisen hallituksen manovra on vähintäänkin kunnianhimoinen, vai mitä?