Umbria 19.12.2010

Olemme saaneet osallistua ystäviemme kanssa monien eri paikallisten ruokalajien tai tuotteiden valmistukseen viimeisten kuukausien aikana ja lauantaina listaan täytyy lisätä yksi. Tämä ei varmaankaan ole kokonaan italialainen makeinen koska sitä valmistetaan ja syödään kyllä muuallakin. Kyseessä on Torrone, jota valmistetaan täällä kodeissa ainoastaan Jouluksi. Torronea on monenlaista, siitä voidaan tehdä kovempaa, niinkuin me teimme, tai sitten esim. suklaan kanssa , jolloin siitä tulee pehmeämpää. No, oli se sitten mitä tahansa niin hyvää se on ja maistuu kaikille.

Aloitimme Torronen valmistuksen lauantai-aamuna ystäviemme luona. Kun saavuimme Sirpan kanssa paikalle, isäntäväki oli jo aloittanut sen valmistuksen ja kaikkiaan 15 kananmunan valkuaista oli laitettu samaan kattilaan yhdessä hunajan kanssa. Tätä massaa pitää sitten vatkata n. 2,5 tuntia, jonka aikana siitä tulee pikkuhiljaa enemmän ja enemmän taikinan kaltaista. Taikinan kattila on kiehuvassa vedessä ettei se pala pohjaan. Torronen valmistuksessa on aina miehet mukana koska 2,5 tunnin taikinan vatkaaminen käsin vaatii hieman voimia. Onhan olemassa koneitakin mutta kun valmistetaan pieniä määriä ainoastaan kerran vuodessa niin eiköhän se manuaalisestikin käy. Samaan aikaan keitetään myös vettä, johon on laitettu sokeria ja tästä seoksesta pitää tulla sellaista että se kylmään veteen laitettaessa hieman kovettuu. Valmistelimme myös pöydälle kehikon, johon valmis taikina sitten kaadetaan kun se on valmista. Kehikon molemmille puolille laitetaan öylättimateriaalista valmistettu suoja joka pitää taikinan kasassa ja se voidaan myös syödä. Kun taikina on valmis, siihen lisätään keitetty sokeriliuos ja lopuksi mantelit, joita oli meidän torronessa 3 kiloa.

     

Seuraavaksi taikina kaadetaan kehikkoon, tasoitetaan ja laitetaan päälle se toinenpuoli suojasta sekä lopuksi irroitetaan kehikko . Avasimme sitten kaikki läheisyydessä olevat ikkunat koska torronen pitää kovettua ennenkuin siitä voidaan leikata sopivia ”tankoja” syötäväksi. Lopputulos oli erinomainen ja varmasti sopiva karamelli Joulupöytiin.

Hämmästyttävää oli se että torronen valmistus ei ollut kovin vaikeaa eikä kustannuksetkaan ole kovin isot lopputuloksen huomioonottaen.