Spina 3.9.2011

Selasin pari päivää sitten paikallisen Giornale dell'Umbrian viikonloppuliitettä ja huomasin että edelleenkin syyskuun alussa Umbriassa on meneillään n. 40 erilaista festaa, sagraa ja taidetapahtumaa. Tietysti kovin sesonki on ohi ja turistit ovat palanneet sorvin ääreen. Säätila on elokuussa ollut aika mahtava. Muuttomme jälkeen, joka tapahtui heinäkuun lopulla, ei ole satanut yhtään ja lämpötila on ollut sellaista 30 + joka päivä, mutta nyt tänään lauantaina voi aistia että Pohjois-Afrikan korkeapaine täyttyy ja tilalle tulee ensi viikolla sateita. Tänään vaan oli tuskaisen hiostavaa kun lämpötila oli yli 30 astetta ja kosteus nousemassa.

Siitä huolimatta päätimme Sirpan kanssa mennä katsastamaan hieman erilaisen tapahtuman eli Derutan kylän "Magia di un'arte" (2.9-11.9.2011). Olemme useasti matkustaneet Derutan ohi, joka sijaitsee n. 10-12 km Perugiasta Roomaan menevän motarin varressa ja olemme myös käyneet  Derutan ns. "alakaupungissa", jossa sijaitsevat kaikki sen kuuluisat keramiikkaliikkeet ja keramiikkapajat. Emme kuitenkaan ole kiivenneet Derutan centro storicoon, joka sijaitsee vain n. 200 metrin päässä alakaupungista ja joka varsinaisesti on se vanha Derutan keskus.  Derutan käsintehdyt (siis tehdään edelleen) ovat kuuluisia koko Italiassa ja maailmassa ja niiden historia ulottuu aina 1200 - luvulle saakka. Tämä erittäin vanha käsityöläisammatti on edelleen erittäin arvostettua Italiassa ja tuotteita tilataan myös ympäri maailmaa.

  

Taisin ottaa oikeanpuoleisen kuvan ilman lupaa kun ikkunassa kielletään kuvien otto.

Menimme siis tutustumaan Derutan keskustassa olevaan tapahtumaan ja meillä oli mahdollisuus käydä Derutan mm. keramiikkamuseossa, jossa on valtaisa kokoelma paikallisia keramiikkatöitä aina 1400 - luvulta saakka. Samoin oli mahdollisuus tutustua keskustassa kunnan tiloissa järjestettyyn taidenäyttelyyn ns. pinacotecaan, jossa oli paikallisten taiteilijoiden töitä sekä toiseen näyttelyyn, joka oli järjestetty restauroidussa isossa keramiikkapajassa , sanoisin tehtaassa, aivan vanhan Derutan pääportin edessä. Siellä oli näytteillä italialaisten nykytaiteilijoiden keramiikkatöitä mm. lautasia, kuppeja ja kippoja ja muita joka kodin keramiikkaesineitä.  Yläkerran ikkunasta oli myös mahtava maisema Derutan takan olevalle vuorelle.

  

Puiston penkitkin olivat keramiikkaa mutta ilman grafiitteja

Derutan kujilla ja niillä sijaitsevissa keramiikkapajoissa oli myos mahdollisuus tutustua keramiikan maalaamisen ja myös itse kokeilla maalaamisen taitojaan taiteilijoiden avustuksella.

Kuvassa itse mestari.

 Ehkä mielenkiintoisin kohde oli pieni Chiesa di San'Antonio Abate, joka sijaitsee itse asiassa Derutan pääkirkon Chiesa di San Francescon takana ja johon pääsee ainoastaan saamalla luvan ja opastuksen Derutan keskustassa, lähellä fontanaa sijaitsevasta Pro Deruta -toimistosta.  Mukaamme lähti vanhahko herrasmies, joka esitteli vaatimattoman pienen kirkon ja sen kaksi erittäin mielenkiintoista taideteosta. Kirkon seinälle on maalattu madonna kuva, fresco, (Madonna della Misericordia), jonka on maalannut Bartolomeo Caporali sekä alttaritauluna on keramiikasta tehty patsas pyhimys San Antoniosta. Pyhimyksen ympärillä on maalauksia liittyen San Antonioon, joka on eläinten ja paimenten pyhimys. Mielenkiintoista käynnissä oli se että oppaamme piti meille n. puolen tunnin yksityisesityksen taulun taustasta, historiasta, miksi se oli tehty ja kuka sen oli tehnyt. Samoin saimme kuulla lyhyen esityksen alttaritaulusta.  Olimme erittäin kiitollisia että oppaamme jaksoi kertoa meille hitaasti tarinan ja se osoitti jälleen kuinka paljon Italian taiteessa on vielä näkemättä ja kuulematta - jokaisella taululla ja taideteoksella on aina oma tarinansa.   
Istuessamme keskuspiazzan läheisessä baarissa aperitiivilla totesimme yhdessä, että Deruta on kylänä autenttinen ja aito: sitä ei ole restauroitu siistiksi ja hienoksi, vaan osin kunnostuksen tarpeessa olevat komeat palatsit sopivat loistavasti pieneen kylään. 

Terveisin

Pekka