Umbria 20.4.2012

Suomessakin on varmaan seurattu tarkasti Italian taloustilannetta; maan valtavan velkataakan vähentämiseksi EU on asettanut muutosvaatimuksia, joita Montin hallitus yrittää epätoivoisesti toteuttaa. Italiassa  yksi merkittävimmistä veroista on kiinteistövero, joka iskee suoraan jokaiseen italialaiseen joka omistaa asunnon, kiinteistön tai maata, ja välillisesti vuokrankorotuksina niihin, jotka asuvat vuokralla. 

Aikaisemmin kiinteistövero maksettiin ainoastaan ns. kakkos-asunnosta.  Nyt kiinteistövero maksetaan myös ns. primaariasunnosta (vakituisesta asunnosta), ja lisäksi verotus kakkos-asunnosta nousee nykyisestä 60 %.  Tämä joidenkin arvioiden mukaan saattaa aiheuttaa sen, että myyntiin tulee kakkos-asuntoja, jotka tyypillisesti ovat vapaa-ajan tarkoituksiin olevia loma-asuntoja.  Kiinteistövero kakkos-asunnosta on kovempi kuin primaariasunnosta.

Vielä tällä hetkellä laskukaava veron maksamiseksi on ns. ”vaiheessa”,  mutta seuraavien viikkojen aikana asia selviää. Italialaisilla tuntuu olevan hieman samanlainen tapa kuin suomalaisilla, että mikäli asuu kaupungissa, pitää olla kakkos-asunto vuorilla, maaseudulla tai meren rannalla. Nyt kun jokaista kerrostaloasuntoa ja erillistä taloa ja rakennusta verotetaan, se tarkoittaa sitä että perheen vuosittaiset tulot pienenevät merkittävästi. Jos on lisäksi kakkos-asunto vaikkapa meren rannalla, maksut tulevat entistä kovemmiksi. Olemme huomanneet, että jopa isoissa taloissa, joissa perinteinen italialainen kolmen sukupolven perhe asuu kahdessa tai kolmessa kerroksessa erillisissä asunnoissa, joutuvat omistajat maksamaan uuttaa veroa jokaisesta ”asunnosta” sen mukaan onko kyseessä ns. primääriasunto vai kakkos-asunto.  Isoissa taloissa asunnot on saatettu rakentaa siten, että jokaisella perheellä on oma sisäänkäynti vaikka kyseessä onkin ns. iso omakotitalo. Italialainenhan itse tietysti pitää taloa yhtenä kokonaisuutena, jossa nyt sattuu asumaan lapset ja isovanhemmat.


Veron takia moni italialainen miettii kuumeisesti mitä pitäisi tehdä? No, italialainenhan ei tässäkään tapauksessa luovu omasta elintasostaan, muotivaatteistaan tai kelloistaan esimerkiksi aloittamalla säästämisen, vaan miettii sitä pitäisikö panna kakkos-asunto myyntiin tai pitäisikö vuokrata mahdolliset ylimääräiset tilat muille. Meidän tuttavapiirissä on eräs vastaavanlainen tapaus, jossa isosta talosta on jäänyt n. vuosi sitten tyhjäksi 130 neliön asunto, josta siis nyt joudutaan maksamaan kakkos-asunnon kiinteistöveroa. Juttelimme tuttavamme kanssa ja hän on jo miettinyt että jos saisi vuokralaisen, joka asuisi asunnossa 2-3 kuukautta vuodesta niin vuokra auttaisi veron maksamisessa. Vastaavanlaisia tapauksia Italia on varmaan kohta pullollaan.

Toinen asia mihin kiinteistövero ja muutenkin vaikeat ajat ovat iskeneet ovat uusien asuntokohteiden rakentaminen ja asuntojen hinnat. Italialainen tutkimuslaitos Cenis on ennustanut että asuntojen hinnat putoaisivat vuoden 2012 loppuun mennessä jopa 20 %.  Pessimistisimmän ennusteen mukaan jopa 50 %.  Istatin (vrt. Suomen Tilastokeskus) mukaan taas uusrakennuskohteiden rakentaminen oli helmikuussa 20,3 % pienempi kuin vuotta aiemmin, joka tarkoittaa sitä että työttömyys kasvaa edelleen rakennusalalla ja monella muullakin rakentamiseen toimialalla. Kiinteistövälittäjien järjestämässä kokouksessa Roomassa nykytilannetta verrattiin vuosiin 1992-1993, jolloin asuntojen hintojen lasku oli jopa 60 %. 

Toisaalta asuntojen hinnat ovat edellisen kerran kohonneet vuosina 2004-2008 eli juuri ennen laskusuhdannetta ja silloin nousu oli 28 %. Vuoden 2008 jälkeen asuntojen hinnat ovat laskeneet maltillisesti mutta jatkossa voimme siis puhua jo merkittävästä hintojen alenemisesta jos ennusteet pitävät paikkansa.

Vaikka kiinteistövero primääriasunnosta tai kakkos-asunnosta onkin epämielyttävä lisämaksu, niin voihan se olla että kiristyvässä taloudellisessa tilanteessa ja huomattavan hintojen laskun myötä kannattaisi harkita vapaa-ajan asunnon ostoa Italiasta sen sijaan että ostaisi kalliin mummonmökin Punkalaitumelta?

P.S Italian Muutto-opas saatavilla www.umbria.fi, sisältää myös asunnon ostoon ja myyntiin liittyviä kokemusperäisiä ohjeita.

Terveisin
Pekka