Umbria 7.9.2010

Vaikka elämme niin sanotussa vapaan liikkuvuuden Euroopassa mistä meilläkin Suomessa on paljon myös negatiivisia kokemuksia eri maiden kansanryhmien osalta, olemme täällä Italiassa huomanneet että täälläkin toimii periaate maassa maan tavalla. En väitä että oma kokemuksemme olisi täydellinen ja täysin virallinen mutta muutamiiin asioihin olemme törmänneet näiden 3 vuoden aikana.

Ensinnäkin Italiaan muuttavan henkilön asemaan vaikuttaa merkittävästi tuletko tänne ns. residentiksi eli siirrät kirjasi ja verosi tänne vai pidätkö ne Suomessa. Mikäli haluat pitää ne Suomessa, joudut valitettavasti maksamaan enemmän mm. seuraavien asioiden osalta: asunnon ostoon liittyvä vero on tällä hetkellä 10 % mutta paikalliselle 4 % ja luxusasunnossa jopa 20 %., ja sähkö, vesi ja kaasumaksussa maksat ulkomaalaisen lisän. Harrastuksiin liittyvistä lisistä meidän kohdalle osui golfin vuosimaksu, joka olisi ollut meillä 15 % enemmän kuin paikalliselle eli sellaiselle joka on kirjoilla täällä. Olen myös maininnut että aloitamme Italian kielen ja kulttuurin opiskelun paikallisessa ulkomaalaisille tarkoitetussa yliopistossa lokakuun alussa. Opiskelu ei myöskään ole täällä ilmaista vaan 3 kuukauden kurssi maksaa hieman yli 1000 euroa per henkilö. Tällä halutaan saada opiskelemaan henkilöitä, jotka todella haluavat opiskella eivätkä tule maahan ainoastaan muista syistä. Päivittäisistä asioista esimerkkinä voisi mainita että emme saaneet erään ison kauppaketjun asiakaskorttia koska emme ole residenttejä, samoin auton ostaminen omaan käyttöön täällä on mahdotonta vakuutusasioiden takia.
Toisaalta nämä asiat harmittavat mutta sitten tulee mieleen että nämähän ovat fiksuja koska rokottavat niitä jotka haluavat vain poimia parhaat marjat puusta. Miksei Suomi esimerkiksi ole ottanut veromenettelyä käyttöön ulkomaalaisten talon ja tontin ostajien kanssa, jotka ainoastaan käyvät Suomessa lomalla?
Sitten on tämä toisenlainen maahanmuutto, joka koskettaa jokaista EU-maata ja josta käydään jatkuvaa poliittista keskustelua joka maassa eli työperäinen tai poliittisesta syystä maahan laillisesti tai laittomasti tulevat henkilöt. Italiassa on muistaakseni jonkun tilaston mukaan n. 3 miljoonaa maahanmuuttajaa. Italiassa näiden ihmisvirtojen hallitseminen on huomattavasti vaikeampaa kuin Suomessa koska maahanmuuttajia tulee joka ilmansuunnasta. Italialla on kuitenkin täysin erilainen lähestymistapa maahanmuuttajiin koska Italian valtio ei tue näitä henkilöitä taloudellisesti eikä anna heille asuntoa heti maahantulon jälkeen. Toisaalta tässä on se vaara että elannon saamiseksi moni joutuu mukaan rikolliseen toimintaan, jota hyvin helposti tuodaan myös esille Italian lehdistössä julkaistavissa artikkeleissa. On myös huomattu että esimerkiksi eräistä Aasian maista tulleet maahanmuttajat muodostavat omia yhteisöjä, joissa saattaa asua jopa 30.000 maahanmuuttajaa ja joiden tekemisiä on erittäin vaikea kontrolloida. Italiassa on myös Suomessakin paljon esillä ollut romaaniongelma mutta sen näkyvyys ainakin meillä on pieni vaikkakin kerjäläisiä näkee Perugian keskustassa. Ehkä täällä syy on se että lehdistöllä on muitakin aiheita, joista kirjoittaa kuin kerjäläiset esim. jalkapallo.