Umbria 2.3.2012

Kylmän ja lumisen talven jälkeen viimeiset 2-3 päivää ovat olleet täällä Umbriassa erinomaiset koska lämpöasteet ovat jo nousseet yli kahdenkympin ja kun istuu pihalla niin tuntuu suoraan sanoen keskikesältä. Kevään ensimmäiset merkit ovat selvät vaikkakin kevätluonto ei ole oikein vielä puhjennut täyteen kukkaan. Muutamat lajikkeet ovat jo kukkineet mutta suurin osa on vielä autuaasti talviunilla. Hyvä niin, koska vasta viime viikolla leikattiin ruusut toiseen kertaan ja nyt sitten odotetaan milloin sekä ruusut että muut kasvit ja puut puhkeaisivat täyteen väriloistoonsa meidänkin pihamaalla. Vaikka talvi oli kova tällä leveysasteella niin meidän joulukuussa istuttamat salaatit ovat selvinneet talvesta ja ovat saaneet uutta puhtia kasvuun. Vaikuttaa siltä että saamme kuin saammekin niistä vielä salaatit ruokapöytäämme. Oliivipuut ovat myös säilyneet talven kourista ja kun kysyimme oliiviöljyntuottajiltamme yleensä oliivipuiden tilannetta niin kaikilla on tilanne hyvä, ei menetyksiä.  Viinintaimet ovat edelleen 20 sentin pituisia ja katsotaan sitten mitä kevät tuo tullessaan. Nyt sitten kaikki toivomme ensin hieman sateita että kasvimaat pääsevät kasvuvauhtiin kuivan talven jälkeen.  Kevään tulon havaitsee myös puistomaisella pihallamme koska lintujen viserrys on voimistunut ja erilaisia lintulajeja lentelee pihan poikki ristiin rastiin. Naapurin kissakin on yrittänyt asettua taloksi meidän tontille vahtimaan lintuja mutta muutama sihahdus niin kissa poistuu paikalta ja toivottavasti myös pysyy poissa. Myös sissarit ja murkut ovat heränneet joten kohta on taas aika käynnistää pienimuotoinen sota erilaisia pikkuötököitä vastaan. 

Avasin myös pyöräilykauden polkemalla tunnin retken vaihtelevassa lähimaastossamme. Olemme sen verran ylhäällä että matkalla tuntui olevan vain ylämäkiä ja alamäkiä ja näin talven jälkeen oli hieman vaikeuksia suoriutua matkasta. Mutta kyllä se siitä taas kun saa kahden kolmen viikottaisen pyöräilykerran rutiiniksi niin eiköhän se kuntokin kohene.

Maaliskuussa ja huhtikuussa pitää sitten aloittaa uusien vihannesten istuttaminen, joille olen jo raivannut lisätilaa salaattipenkkien viereen. Tavoitteena olisi tulla mahdollisimman omavaraisiksi vihannesten suhteen niin ettei tarvitsisi ostaa vihanneksi. Katsotaan nyt, nämäkin ovat uusia juttuja ja jos tänä vuonna ei onnistu niin sitten ensi vuonna uudestaan.

Saluti

Pekka S.