Umbria 9.2.2012

Lähdin aamulla asioilleni pienestä kylästämme kohti Perugiaa. Muutaman kilometrin jälkeen Via Settevallilla minua tuli vastaan perävaunullinen rekka. Rekkakuski vilkutti valoja ja ajattelin ensin, että poika varoittelee edessä olevasta poliisista. Täällä poliisin tutkista varoittaminen kuuluu yleisiin tapoihin. No, hiljensin tietysti vauhtia mutta rekkakuski vilkutti hätävilkkuja ja hiljensi vauhtia ja pysähtyi keskelle tietä. Minä tein samoin koska olemme jo tottuneet siihen,että täällä maalla kysytään usein ajo-ohjeita vastaan tulevalta autolta. Rekkakuski kysyi tietä erääseen firmaan ja yllätyksekseni tiesin kyseisen yrityksen sijainnin. Keskustelimme siinä sitten muutamia minuutteja miten sinne voisi ajaa parhaiten, jonka jälkeen rekkakuski kiitti ja jatkoi matkaansa.  Vasta keskustelun jälkeen huomasin, että kapealla tiellä oli molempien autojen taakse kerääntynyt autojono, mutta kukaan jonossa olleista autoilijoista ei ollut keskustelumme aikana soittanut torvea tai tullut käskemään meitä pois tieltä. Olen havainnut kyseisen ilmiön aiemminkin liikkuessamme Italian maanteillä. Voihan se johtua siitä että asumme täällä landella mutta kuitenkin pidän sitä positiivisena asiana, että meidän annettiin hoitaa keskustelumme loppun ilman perinteistä äänimerkkien soittamista ja pahimmassa tapauksessa kansainvälisten käsimerkkien esittelyä.

Olen Italiassa asuessamme käynyt säännöllisesti paikallisissa partureissa ja nyt olen sitten viime elokuun jälkeen valinnut itselleni ns. vakiparturin. Parturi ei ehkä ole se perinteinen italiainen parturi vanhan rakennuksen kivijalassa, jossa ukot odottavat vuoroaan, ja joka on sisustukseltaan kuin vanhoista italialaisista leffoista. Tämä liike sijaitsee uudessa rakennuksessa ja on sisustukseltaan kuin mikä tahansa Helsingin keskustan parturi. Hiustenleikkuun voi valita joko pesulla tai ilman ja käytän molempia vaihtoehtoja riippuen hieman fiiliksestä. Parturin hinta on suunnilleen n. 20 % halvempi kuin Helsingin liikkeissä ja palvelu on lisäksi aivan toista luokkaa. Parturin työ on ilmeisesti korkeassa arvossa Italiassa koska sen 40 min. aikana jolloin istun tuolissa niin tuntuu, että todella saa rahoilleen vastinetta.  Voisi sanoa että hiusten leikkauksen lisäksi samalla hoidetaan siistiksi koko nuppi ja työn lopputulos on erittäin korkealaatuinen. Olen myös huomannut, että paikalliselle parturille tuottaa suuria vaikeuksia meikäläisen suomalainen hiuslaatu mutta kuitenkin homma on hoitunut aina hienosti. Hesassa tuntui välillä, että partureiden ainoa tavoite oli saada tehtyä mahdollisimman monta nuppia per tunti kuin se että asiakkaalla olisi mielyttävä olo hiustenleikkuun jälkeen.

On tämä kylmä talvi kova paikka italialaisille mutta kyllä se on ollut meillekin täällä Umbriassa. Olemmehan keski-Italiassa, jossa talven tulisi olla leuto. Italialaiset eivät oikein osaa suhtautua tähän rankkaan talveen koska esim. täällä Umbriassa tämä talvi on ollut kovin sitten - 85 ja siitä on jo aikaa melkein 30 vuotta. Varsinkin kun tätä kylmyyttä on jatkunut nyt jo koko alkuvuoden ja vaikuttaa siltä ettei se hellitä oikein kunnolla vasta kuin helmikuun lopulla. Ei ole vielä tarvinnut laittaa ketjuja autoon mutta katsotaan nyt sitten miten käy viikonloppuna, jolloin on tulossa lumisateita. Täällä on hiljaista kaupoissa, ihmisiä ei näy paljon missään ja liikennekin on rauhallisempaa. Umbriassa on kuitenkin toistaiseksi ollut vähemmän lumisateita kuin rannikoilla tai etelä-Italiassa, jossa ollaan kyllä täysin poissa tolaltaan oudosta talvesta.  Harvemmin Sardiniassakaan on satanut lunta samalla tavalla kuin tänä talvena.  Kylmä talvi vaikuttaa varmasti merkittävästi siihen miten kasvimaat ja puutarhat lähtevät kasvamaan keväällä ja koska istutetaan taas kesän vihannekset ja hedelmät.  Meidänkin marraskuussa istuttamat talvisalaatit on ns. menneen talven satoa.

Ja sitten päivän politiikkaan : Monti on sitten jatkanut uudistusten käyttöönottoa kieltämällä kalliiden lahjojen vastaanoton julkisella sektorilla. Tämä asia tuli meille aiemmin esille kun suunnittelimme verkkokaupassamme joululahjapakettien kokoa ja sisältöä suomalaisten yritysten käyttöön. Suomessahan on tapana että asiakkaalle menevän joululahjan kustannus ei saisi olla enempää kuin 50 euroa, jotta asiakkaalle ei tule tunnetta, että lahja velvoittaa esim. tekemään enemmän ostoja lahjan antajalta. Kun täällä keskustelimme joululahjapakettien tuottajan kanssa asiasta hän oli erittäin ihmeissään asiasta koska Italiassa lahjojen antaminen "oikeille" ihmisille jouluna on tärkeää ja silloin kustannuksilla ei ole rajaa. Mutta nyt sitten Mr. Monti lisäsi jälleen yhden rajoituksen italialaisten perinteisiin tottumuksiin eli julkisen sektorin virkamies ei saa ottaa yli 150 euron lahjaa vastaan jos hän epäilee, että lahjalla/lahjuksella yritetään vaikuttaa päätöksenteon objektiivisuuteen.  Mikäli lahjan arvo on korkea valtion virkamiehen tulisi palauttaa lahja takaisin. Yksinkertainenhan tämä asia ei ole koska siihen liittyy tietysti myös erilaiset matkat etc., joita tarjotaan valtion virkamiehille myös Italiassa, ja silloin varmaan päättäjien tulee arvioda tässä taloudellisessa tilanteessa myös valtion iso velkataakka ja ajatella kustannus-hyöty-suhdetta. Varmaan silloin kustannusten säästäminen on tärkeämpää kuin edellä mainittu 150 euron raja. Katsotaan nyt sitten miten tätä ohjetta noudatetaan.


Terveisin
Pekka