Umbria 28.3.2012

Montin hallituksen monet uudistukset tai paremminkin rangaistukset italialaisia kohtaan ovat astuneet voimaan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana ja tulossa on vielä lisää esim. Alv:n korotus vuoden puolivälissä. Se mikä yllättää näissä muutoksissa on se että niiden toimeenpanoa valvoo poliisi eli tarkemmin talousasioita valvona poliisi eli Guardia di Finanza. Tämän laitoksen mukanaolo uudistusten täytäänpanossa on saanut pienemmätkin liikkeet ja baarit kirjaamaan kaikki tulonsa ja antamaan kuitit jopa kahvin ostamisesta. Olimme eräässä baarissa kahvilla ja naapuriasiakas maksoi kahvinsa ja pullansa, sai kuitin ja omistaja muistutti että älä hukkaa kuittia! Tämä siitä syystä että mm. baarien ja kahviloiden ulkopuolella saattaa olla poliisi, joka kyselee asiakkailta ovat he saaneet kuitin ostoksistaan. Niinpä, asiat muuttuvat mutta saadaanko Italian yhteiskunta ja tavat muuttumaan 1-2 vuodessa? Epäilen ja toisaalta pitääkö kaikki muuttua. Eihän Suomessakaan kaikki toimi rehellisesti ja noudata lakia, vai mitä? Kaikenkaikkiaan uudet maksut kuten luxus-autoihin ja ja veneisiin liittyvät maksut varmaan myös karkottavat omistajia maasta ja saavat heidät rekisteröimään omaisuutensa muihin maihin. Meillä Suomessahan ei porschea tai ferraria pidetä enää luxuksena kuten täällä nyt. Sama on vielä kännykäliittymissä missä edelleen asiakas maksaa pientä luxus-veroa koska katsotaan ettei kännykkä kuuluu tavallisiin tarpeisiin. Ja entä sitten uusi verotus. Katselin eilen uutisissa kun laskettiin miten paljon uusi verotus vaikuttaa eri palkkaluokkiin ja täytyy sanoa että jos työntekijälle jää 1200 euroa käteen niin uusi verotus nappaa siitä vielä 50 euroa lisää! Aika kova nettopalkan pudotus kertaheitolla kun ottaa vielä huomioon että vuonna 2012 tulee uusi kiinteistövero ja muut lisämaksut till! Toinen kova esimerkki on tämä käteisen käyttö vs. pankkitilien kontrolli. Ensi lauantaina 31.3 menee umpeen aikataulu, johon mennessä esim. kaikkien eläkeläisten on osoitettava kirjallisesti että palkka menee pankkiin tai postiin ja että sitä ei nosteta kokonaisuudessaan käteisenä. Jos et pysty sitä osoittamaan niin siitä tulee sakko ja kun huomioi vielä sen että Italiassa kaikki sakot ovat erittäin kovia niin ei hyvältä näytä. Tämä käteisen käyttö koskee kyllä myös muita eli maksimissaan saa nostaa tililtä 1000 euroa kuukaudessa rahaa.

Jos vertaa sitten edellämainittuja uusia maksuja Italian työmarkkinatilanteeseen, jossa nuorten työttömyys on 30 % ja artikta 18:sta käydään kovaa keskustelua niin tuntuu jotenkin siltä että Montin hallitus iskee oikein kunnolla italialaisia ja ainoastaan kumartelemalla Sarkozyn ja Merkelin suuntaan. Tottakai Berkun aikana on eletty ns. pellossa mutta kun samaan aikaan isketään joka suunnalta niin kovalta tuntuu. Artikla 18:han pyritään nyt purkamaan siten että irtisanominen olisi helpompaa ja että ”ikuisia” työpaikkoja ei olisi. Kai se katsotaan työmarkkinoiden liberalisoimiseksi, jota esim. meillä on tehty jo vuosikymmeniä, kai? Esimerkkinä voisi mainita Italian työehtosopimuksista ja naisten palkoista erään tuttavamme tapauksen, jossa kolmen (siis 3) loppututkinnon suorittanut kolmekymppinen nainen teki sopimuksen koulun kanssa matematiikan opettamisesta 5 kertaa viikossa/ 5-6 tuntia päivässä. Tuntipalkka on 5 € (netto) mutta suureksi ongelmaksi nousi se asia että kyseinen henkilö ei huomannut lukea sopparista että mikäli hän sanoo itsensä irti, hän joutuu maksamaan sakkoa. Lisäksi Italiassa on vallalla suunnattomat tilapäistyömarkkinat ja vakipaikan saaminen on aina suhteista kiinni. Erityisesti alemman koulutusasteen omaavien naisten matalapalkkatöitä on täällä paljon, joista maksettu palkka on suorastaan loukkaus. Ja täällähän ei voi mennä työkkäriin anomaan työttömyyskorvausta koska sellaista ei ole olemassa. Voisi sanoa että Suomen kanssasisaret ovat varmaan huomattavasti paremmassa asemassa. Mikäköhän Italiassa on miehen ansaitseman euron suhde verrattuna naisen ansaitsemaan euroon – arvaukseni on että suhde on 1,00 euro vs. 40-50 senttiä?


Terveisin aurinkoisesta Italiasta, jossa ruoka ja viini ovat erinomaisia ja ihmiset kaikesta kriiistä huolimatta ystävällisiä ja auttavaisia!


Pekka